La sorprenent Sala Capitular del Monestir de Santa Maria de Vallbona - Cultura i Paisatge

La sorprenent Sala Capitular del Monestir de Santa Maria de Vallbona

Un dels espais que més afecta la retina del visitant del monestir de Vallbona és la seva Sala Capitular, per tres aspectes que li donen unes característiques originals i que la diferencien en certa manera de les dels altres dos monestirs germans de la Catalunya Nova, Poblet i Santes Creus.

La Sala Capitular del monestir de Vallbona representa una de les joies més preuades del cenobi per la seva arquitectura i  pels seus elements artístics. Ja  hem avançat la seva especial situació dins el complex monacal, en l’angle que formen el braç meridional  del transsepte  i el mur sud de l’església monàstica, a l’ala oriental del claustre. En aquest espai hi destaquen aquests elements: la  seva forma constructiva i les dimensions   de l’estança; la portalada d’entrada; les lloses sepulcrals d’algunes abadesses; l’enrajolat del terra de la sala , la Mare de Déu que la presideix i la portalada d’ingrés.

Aquest article analitza cada un d’aquests elements i, a més facilita una descripció inèdita de cada una de les lloses sepulcrals.

(podeu llegir l’article sencer, obrint l’enllaç adjunt)

Portalada gòtica d'accés a la Sala Capitular del Monestir de Santa Maria de Vallbona © Foto: CiP / Elena Milà