Aixafem el feixisme, amb una espardenya - Cultura i Paisatge

Aixafem el feixisme, amb una espardenya

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

aixafem el feixisme RETOC
Logo Masterpieces

Aixafem el feixisme, amb una espardenya

Pere Català Pic (Valls, 1889 – Barcelona, 1971)

1936

Fotografia

Arxiu Pere Català – ANC

© Hereus de Pere Català 

Una de les imatges més icòniques contra la lluita antifeixista és, sense cap mena de dubte, el cartell titulat “Aixafem el feixisme”. Un encàrrec del Comissionat de Propaganda, una oficina depenent del govern de la Generalitat de Catalunya, creat l’octubre del 1936 i encarregat de la difusió de l’esperit de la cultura catalana per tots els mitjans possibles. Fou agafat com a exemple per altres governs europeus durant la Segona Guerra Mundial.

L’actual foto conservada a l’Arxiu Nacional de Catalunya, realitzada pel fotògraf vallenc, fou un dels primers encàrrecs del comissionat. Apareix un peu, abillat amb una espardenya, a punt d’aixafar una esvàstica, realitzada amb fang i ja mig escardada, sobre unes llambordes humides d’un carrer.

A més de convertir-se ràpidament amb una de les icones contra la lluita antifeixista més poderoses del segle XX, també és una obra d’art vallenca pels quatre costats. Català Pic comptà amb l’ajuda del seu fill Francesc per adquirir el fang per realitzar la composició escultòrica de la creu gammada. Però també el model de peu guarda relació amb la ciutat de Valls… un mosso d’esquadra.

Damià Amorós Albareda.

© Fotografia: Hereus de Pere Català Pic

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.