Bòria avall, de Galofre Oller - Cultura i Paisatge

Bòria avall, de Galofre Oller

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Logo Masterpieces

Bòria avall

Francesc Galofre Oller (Valls, 1865 – Barcelona, 1942)
1892
Oli sobre tela
300 x 500 cm
Museu de Valls (MdV)

Quan un museu cedeix a un altre una peça per una exposició temporal, utilitza durant el seu transport una caixa. Però de vegades les caixes també s’utilitzen per conservar la peça en el seu emplaçament. Rarament, però la caixa és una paret i la peça s’amaga darrere d’ella. És el cas de “Bòria Avall” al Museu de Valls.

La més gran i destacada obra de l’artista vallenc, nascut al carrer de l’Església, representa l’escena on s’aplica un càstig físic, en aquest cas la pena d’assots, a dos delinqüents, sobre dos rucs, amb l’agutzil llegint la sentència i el botxí practicant el càstig. Al mig del carrer, rodejats per una arquitectura, avui en dia encara present al barri de la Ribera de Barcelona, i població assedegada d’espectacle moralitzant.

Per tal de realitzar aquesta magna obra, la cimera de la producció de Galofre Oller i molt possiblement de les més destacades de l’art del segle XIX a Catalunya, l’artista creà tota una constel·lació d’esbossos, alguns encara conservats en museus i col·leccions particulars.
No podem negar que “Bòria Avall” ràpidament es convertí amb una icona de la pintura catalana de la segona meitat del segle XIX. S’inclou dins d’un corrent per retratar el fet social, i moltes vegades vinculat a les classes més populars de la societat. On trobem representat d’altres grans pinzells del panorama nacional al tombant de segle.

Una tela que marcà la carrera del seu creador i un creador que marcà l’esdevenir el museu de la seva ciutat.

Damià Amorós Albareda.

© Fotografia: Museu de Valls, Cultura i Paisatge

 

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.