El Mausoleu de Bellpuig - Cultura i Paisatge

El Mausoleu de Bellpuig

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

BELLPUIG P retaule
Logo Masterpieces

EL MAUSOLEU DE BELLPUIG

Sepulcre de Ramon Folc de Cardona-Anglesola

 

Giovanni da Nola (Nola, 1488 – Nàpols, 1558), conegut a l’època com Giovanni Merliano

Nàpols, 1522 – 1525

Talla sobre marbre blanc de Carrara

Primera instal·lació: Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig

Actualment: Església parroquial de Sant Nicolau de Bellpuig

 

Quan el visitant entra a l’església de Sant Nicolau de Bellpuig, després d’accedir-hi per la gran escalinata que separa la plaça on s’aixeca l’ajuntament de l’església, trobarà una gran mola de marbre extraordinària. El monument funerari de Ramon Folc III de Cardona (Bellpuig, 1467 — Nàpols, 1522).

Fou esculpit pel més destacat dels creadors napolitans del seu temps, Giovanni Merliano da Nola, qui realitza un sepulcre arquitectònic seguint els models dels arcs triomfals, amb una iconografia referent a la ideologia humanista, pròpia del renaixement italià i programa propagandístic de les virtuts i victòries del difunt.

Realitzat a Nàpols i transportat pedra a pedra des de la ciutat italiana a Bellpuig, fou situat originalment al convent de Sant Bartomeu, una de les altres grans joies patrimonials de la Terra Ferma. El 1835 fou traslladat a l’actual emplaçament. La seva presència a la població de l’Urgell mostra el destacat paper dels Cardona i d’altres famílies nobles, lligades a la nostra terra, al llarg dels segles.

Damià Amorós Albareda.

© Fotografia: Josep Borrell Garciapons

Per saber-ne més:

Article: El mausoleu i el convent de Bellpuig, joies renaixentistes de Catalunya de Joan Yeguas Gassó (Cultura i Paisatge #5)

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.