El mirall de Montblanc - Cultura i Paisatge

El mirall de Montblanc

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Mirall de Montblanc

El mirall de Montblanc. Imatge de la Mare de déu de la Serra.
Logo Masterpieces

El mirall de Montblanc

Imatge de la Mare de Déu de la Serra
Atribuïda a Pere Bonneuil.
Finals del segle XIII.
175 x 100 x 96 cm.
Talla d’alabastre.
Santuari de la Serra de Montblanc.

Montblanc és una població de tradicions: Gegants, Nanos, Amparito Roca, les Muralles, Sta. Maria, St. Miquel… o la Serra; la Mare de Déu de la Serra.

Un veritable mirall de Montblanc i la seva història. La seva arribada, en un dels moments més esplendorosos de la població, ajudà a crear un dels grans santuaris, i monestirs, de Catalunya. Centre espiritual de Montblanc però amb una projecció cap a les grans famílies del país, la cort i fins i tot a Roma.

Però les penúries i misèries que patí el santuari, i també Montblanc, afectaren la imatge de la Mare de Déu de la Serra. Només fa falta que el lector busqui una imatge de la figura, i centrar l’atenció en el braç de Nen, el qual s’allarga fins a la testa de la Mare, de forma extraordinària.

Les guerres i revoltes del segle XIX, a més de les diferents desamortitzacions, afectaren encara més la figura de la Mare de Déu i el seu santuari. Restauracions i reparacions resulten obvies en observar el conjunt.

A diferència d’altres imatges religioses de l’entorn, la Mare de Déu de la Serra sobrevisqué a la Guerra Civil. Dissimulada sobre una paret, dins d’una gran carcassa de guix a més d’una capa de papers de diari i xapes.

Per desgràcia, i des de ja fa uns anys, la Mare de Déu de la Serra resta sola al seu santuari sense la comunitat de clarisses que la cuidava. Una comunitat, que ha resultat esdevenir més un problema que una solució, va intentar suplir-les, però mai segones parts van ser bones.

La Mare de Déu de la Serra, des del seu cambril, encara domina Montblanc, i part de la Conca. Representa una de les tradicions més sòlides del “montblanquinisme” i una de les millors representacions d’escultura medieval a Catalunya.

Damià Amorós Albareda.

© Fotografia: Arxiu Ruta del Cister

Per saber-ne més:

Article: Santuari de la Mare de Déu de La Serra de Montblanc de Jaume Felip i Sánchez . (Cultura i Paisatge #9)

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.