
Orgue de Santa Maria de Montblanc
Autor Desconegut (1607-1636) i Josep Boscà (1703)
Barroc català. Segles XVII i XVIII
Talla sobre fusta, pintura sobre tela i fabricació metàl·lica
Església de Santa Maria de Montblanc
L’orgue de Santa Maria la Major de Montblanc és un dels millors i més ben conservats exemples d’orgue barroc català. És l’instrument totalment original més antic de Catalunya, una autèntica joia de la Ruta del Cister.
La cadireta és de començaments del XVII i l’orgue major del XVIII. A més de la seva qualitat musical, destaca pel conjunt de cadireta i caixa, treballades amb una talla, potser una mica tosca i sense daurar; i pel conjunt de les sargues.
La caixa, cadireta i tribuna són els elements que conformen l’orgue i guarden en el seu interior l’espai pel mestre orguener i la caixa dels tubs. Les sargues són les grans teles utilitzades per tapar la caixa dels tubs i assegurar la seva bona conservació. En la seva iconografia trobem representacions vegetals, busts de diferents personatges vestits a la manera del moment de la construcció de l’orgue, en la part tallada sobre fusta.
A la sarga de la dreta hi veiem Santa Cecília amb una arpa; a l’altra una representació del rei David. També s’ha conservat la cortina de la cadireta amb una representació de la Sagrada Família, aquesta última peça en força mal estat de conservació.
L’orgue de Santa Maria, per les seves característiques i composició, no fou una obra excel·lent però la seva genialitat rau en la conservació; un veritable miracle si pensem en les desfetes històriques al voltant de l’edifici que el conserva.
L’última restauració va anar a càrrec de Gabriel Blancafort i Georges Lhôte el 1937.
© Fotografia: Arxiu Ruta del Cister