Toda x Casas, un retrat psicològic del reusenc - Cultura i Paisatge

Toda x Casas

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Retrat en carbonet complet de Toda x Casas
© Fotografia: Museu de Reus. Retrat de Toda, per Casas, ca 1926, MR 15178.
Logo Masterpieces

Toda x Casas

Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 1866 – 1932)
1927
Carbó sobre paper
62 x 47,2 cm
Museu de Reus. Donació dels descendents d’Eduard Toda.

El 1956, en un discurs al parc Güell, a Barcelona, parlant d’Antoni Gaudí, Salvador Dalí afirmava: “El pintor Fortuny és un geni. Jo també. Gaudí és un geni. Jo també. Fortuny, Prim i Gaudí són de Reus. Jo també. Jo també, perquè com va escriure el també genial filòsof Francesc Pujols al nostre país hi ha molta gent que sense ser de Reus gairebé ho semblen”.

Eduard Toda també era de Reus! Però durant gran part de la seva vida, apassionant per tots aquells que no la conegueu, sempre tingué el cor ocupat per un espai, un conjunt patrimonial, un edifici, uns records… de la Conca de Barberà.

Toda, sense cap mena de dubte i de forma palmària, és l’ànima de la gran restauració de Poblet. És, com diu aquell, el “contigo empezó todo” de l’actual Monestir de Poblet, però també de la recuperació de Santes Creus i del Monestir de Vallbona. Però Toda també és l’inici de la Ruta del Cister.

Un dels retrats més psicològics, on descobrim la personalitat polièdrica del reusenc, és el retrat del diplomàtic que Ramon Casas realitzà al voltant del 1927. Toda x Casas és una peça conservada pels hereus de Toda fins a l’any 2016. Quan, gràcies a la celebració de la magna, monogràfica, antològica i excel·lent exposició, organitzada pel Museu de Reus, a la seu de l’antic Banc d’Espanya, la família decidí donar-la a la ciutat que va veure néixer al geni, a un de tants genis, de Reus.

Damià Amorós Albareda.

© Fotografia: Mueu de Reus. Retrat de Toda, per Casas, ca 1926, MR 15178.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.