Asc de vernís negre en forma de cap de nubi
Terrissa feta a motlle
6,6 x 7 cm
Segle III aC.
Molí d’Espígol (Tornabous, L’Urgell)
Museu Comarcal de lUrgell (Tàrrega)
Fa més de dos mil anys a un habitant de la ciutat ibèrica del Molí de l’Espígol de Tornabous – que no sabia on era Tornabous i tampoc el Molí de l’Espígol- l’hi va caure a terra un preuat asc de vernís negre.
Els ascs, útils per contenir petites quantitats de líquids, ungüents i pólvores molt preuades. Aquests recipients, en el nostre cas amb les representacions facials d’un nubi, eren sovint decorats amb representacions molt naturalistes, d’animals o éssers humans. El de Tornabous, conservat al Museu Comarcal de l’Urgell a Tàrrega, fou, molt probablement, realitzat a Sicília, un nucli important per la producció i distribució d’aquests utensilis en aquella època, fou portat a Catalunya pel comerç púnic entorn del 250 aC.
Hem de suposar que la pèrdua pel pobre ilerget a qui l’hi va trencar-se l’asc fou tota una commoció per aquell personatge. La peça, actualment restaurada, mostra vernís negre brillant, sobre argila; els llavis pintats de color vermell, mentre que els detalls de les dents i les òrbites dels ulls es ressalten amb pintura blanca. Fou trobada al carrer 7 de la ciutat ibèrica coneguda avui com a Molí de l’Espígol, un dels jaciments preromans més importants de Catalunya.
Les excavacions a la ciutat del Molí de l’Espígol van iniciar-se l’any 1970, vinculades al Museu Diocesà de Solsona. Des de l’any 2010 el jaciment forma part del conjunt de monuments i jaciments que gestiona l’Agència Catalana del Patrimoni. Part del material excavat el trobem al Museu Diocesà de Solsona i al Museu Comarcal de l’Urgell.
Damià Amorós Albareda
Fotografia: © Museu Comarcal de l’Urgell
Per saber-ne més:
Miguel Cura Morera
Ceràmiques de vernís negre procedents del Mlolí d’Espigol al Museu Comarcal de l’Urgell
URTX: Revista cultural de l’Urgell, Nº. 5, 1993