Arbre de Jessé, al retaule de Santa Maria de Verdú - Cultura i Paisatge

Arbre de Jessé

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

arbre de Jessé

Detall del retaule de Verdú amb l'arbre de Jessé.
Logo Masterpieces

L’arbre de Jessé

Agustí Pujol, el Jove (Vilafranca del Penedès, 1585 – Reus, 1628)

1623

Escultura de fusta policromada

200 x 100 x 45 cm

Església de Santa Maria de Verdú. Verdú (Urgell)

El retaule de la Puríssima de l’església parroquial de Santa Maria de Verdú és una de les obres cimeres d’Agustí Pujol, però també una de les obres més reeixides de l’art català del segle XVII.

Per desgràcia durant la Guerra Civil (1936 – 1939) foren cremades la gran part de les esglésies catalanes. La protecció del patrimoni religiós i civil només arribà allà on va poder deixant desemparats una gran quantitat d’elements, que avui en dia només coneixem per fotografies.

Sortosament Verdú pogué salvar alguns elements del retaule de la Puríssima, especialment la figura central. Una meravellosa i excepcional representació de l’arbre de Jessé; complexa representació iconogràfica que recull els personatges bíblics de Jessé a la Puríssima.

Desconeixem l’autoria de l’artista que policromà l’obra, però podem completar que el fet de conservar el conjunt amb la policromia original completa i defineix encara més aquest conjunt com un dels més ben conservats i excepcionals del segle XVII a La Ruta del Cister.

Damià Amorós Albareda.

© Fotografia: CC. Roma Maria Ferré

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.