Retaule gòtic de Santes Creus
Retaule major de l’església del Monestir de Santa Maria de Santes Creus
Guerau Gener (Barcelona, c.1369 – c.1410) i Lluís Borrassà (Girona, c. 1360 – Barcelona, c. 1425)
1407 – 1411
460 x 500 cm
Monestir de Santa Maria de Santes Creus
Museu Diocesà de Tarragona / Museu Nacional d’Art de Catalunya (Barcelona)
Una de les representacions cimeres de la pintura gòtica de la Ruta del Cister. Dedicat a la Mare de Déu, com és habitual als monestirs cistercencs, presidia l’església major de Santes Creus. La seva creació fou complexa i feixuga. Encarregat per l’abat Andreu Porta a Pere Serra, la mort de l’artista deixà el retaule a les beceroles. L’abat Bernat Dalmau contractà de nou el retaule a Guerau Gener, qui deixà el retaule en un estat molt avançat. Però la culminació del conjunt la devem a Lluís Borrassà.
Els periples del retaule de Santes Creus no acabaren amb la seva llarga realització: el canvi de gust i els estralls de les guerres i batalles al voltant del monestir de l’Alt Camp afavoriren la realització d’un nou retaule barroc, realitzat per l’escultor Josep Tramulles el 1647.
Desmuntat i en part fragmentat fou reconstruït a l’església de Sant Jaume i l’ermita de la Mare de Déu dels Prats de la Guàrdia del Prats (Montblanc). Les restes de l’església de Sant Jaume passaren, a principis de segle XX, al Museu Diocesà de Tarragona. Per contra les de l’ermita de la Mare de Déu dels Prats feren cap al mercat d’antiquari i més tard al Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Damià Amorós Albareda
© Fotografia: Carles Aymerich. Centre de Restauració de Béns Culturals Mobles de la Generalitat de Catalunya. Arxiu d’imatges del Museu Diocesà de Tarragona.
Per saber-ne més:
Museu Diocesà de Tarragona: Adoració del reis.
Museu Nacional D’art de Catalunya (MNAC): Nativitat