Segell per marcar pans àzims - Cultura i Paisatge

Segell per marcar pans àzims

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Anell Segell per marcar pans àzims
Segell per marcar pans àzims
Logo Masterpieces

SEGELL PER MARCAR PANS ÀZIMS

 

Autor desconegut

Segle XIV

Fosa de bronze

4 x 2,5 cm

Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí

 

Molts són els rastres que ens han deixat les comunitats jueves al nostre entorn. La majoria de pobles i ciutats de la Ruta del Cister encara tenen un carrer dels jueus o carrer del call però els vestigis materials són pocs. Sortosament i de forma casual fou trobat en un hort de l’Espluga de Francolí – prop de la font Baixa – un segell per marcar pans àzims (pa no fermentat encara avui en dia consumit per les comunitats hebrees).

Aquest disposa d’una espiga per agafar-lo i d’una base per marcar on apareix un ocell, segurament una garsa, envoltat d’uns rams vegetals. Al voltant apareix la inscripció en hebreu “durant set dies menjareu àzims en pau” procedent del verset XII, 6, de l’Èxode; referent als pans àzims que consumeixen els jueus durant els dies de Pasqua.

La conservació d’un element directe d’una comunitat ja desapareguda del nostre entorn però amb una força presència encara en la memòria col·lectiva de la Ruta de Cister és un fet excepcional que converteix aquest petit fet i element en extraordinari.

Damià Amorós Albareda.

© Fotografia: Museu de la Vida Rural

Per saber-ne més:

Article: Les comunitats jueves catalanes de Francesc Murillo Galimany . (Cultura i Paisatge #9)

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.