Les línies de Chancho
Joaquim Chancho (Riudoms, 1943)
Testimonis i ofrenes
Acrílic sobre tela
195 x 155 cm (dues parts)
Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona.
Un dels artistes més internacionals, contemporanis, del Camp de Tarragona, Joaquim Chancho -nat a Riudoms, amb una estreta relació amb el Pla de Santa Maria- representa una de les millors mostres de l’abstracció contemporània a Catalunya. Present a una munió de museus a escala internacional, però també a casa nostra com el Museu de Reus, el Museu de Valls, el Museu d’Art Modern de Tarragona, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona o el Museu de Cardedeu, entre d’altres.
Les seves obres, gairebé monocromàtiques, i amb una multitud de formes geomètriques parteixen totes de la línia. L’element bàsic de gairebé totes les arts. La unió de dos punts pel camí més curt. En paraules del mateix Chancho: “La meva pintura no vol representar res en concret, cap objecte, cap cosa; més ben dit, vol prescindir d’imatges visuals significatives, malgrat que la relació entre el signe i el significat sigui indissoluble -la pintura encara té els seus problemes específics que no van resoldre els models que van sorgir de la lingüística estructural-“.
Les formes de les línies de Chancho ens poden remetre als paisatges de la ruta, tot i esdevenir elements abstractes, les construccions geomètriques del paisatge rural del Camp, la Conca i l’Urgell com cabanes de pedra seca, marges o les línies dels cultivadors en llaurar els trossos.
© Fotografia: Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona.
Per saber-ne més:
Article: Joaquim Sancho Ora et Labora d’Assumpta Rosés . (Cultura i Paisatge #7)