Retaule renaixentista de Vallespinosa - Cultura i Paisatge

Retaule renaixentista de Vallespinosa

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Retaule renacentista de Sant Jaume de Vallespinosa (Museu Diocesà de Tarragona)
Logo Masterpieces

Renaixement a Vallespinosa amb el retaule de la Resurrecció

Pietro Paolo de Montalbergo
c. 1583
Oli sobre taula i talla sobre fusta
266,8 x 175 x 35 cm
Església de Sant Jaume de Vallespinosa.
Museu Diocesà de Tarragona

El llinatge dels Biure, senyors de Vallespinosa des d’inicis del segle XVI, convertiren l’església de Sant Jaume en un espai primordial per la seva vinculació familiar amb el territori. Dins del temple aixecaren una capella funerària, com també feien els seus veïns, i coneguts, de Santa Coloma de Queralt, els Queralt, on es mostrava el seu poder i solera amb la presència de diferents obres d’art.

Un dels més destacats, sota la comitència de Gaspar de Biure, és el retaule de la Resurrecció. Un delicat conjunt format per una predel·la on trobem la presentació al temple, una pietat o peu de la creu i la presència de sant Joan. A la taula central destaca l’escena de la resurrecció, manllevada d’alguns models procedents de gravats contemporanis italians i un timpà amb la inscripció “IHS” al centre del sol. Destaca poderosament el moble, amb el conjunt d’elements grotescos daurats sobre un fons fosc. Un conjunt excepcional dins de la Conca de Barberà i la Ruta de Cister.

L’atribució al pintor italià Pietro Paolo de Montalbergo (Fornelli, Llombardia,? — Barcelona, 1588), realitzada per Joaquim Garriga, ens prefigura l’activitat artística, però també comercial, d’un italià a Barcelona i al Camp de Tarragona, on també el trobem vinculat a la catedral de Tarragona.

El retaule es conserva al Museu Diocesà de Tarragona.

Damià Amorós Albareda

© Fotografia: Carles Aymerich. Centre de Restauració de Béns Culturals Mobles de la Generalitat de Catalunya. Arxiu d’imatges del Museu Diocesà de Tarragona.

Per saber-ne més:

Museu Diocesà de Tarragona: Pàgina web

EL PATRIMONI ARTÍSTIC DE L’ESGLESIA DE SANT JAUME DE VALLESPINOSA
(SANTA PERPÈTUA DE GAIÀ, CONCA DE BARBERÀ), CUSTODIAT AL
MUSEU DIOCESÀ DE TARRAGONA – Sofia Mata de la Cruz: Llegiu el PDF

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.