Camí de ronda de Salou de Pilons al Far de Cap Salou - Cultura i Paisatge

El camí de ronda de Salou

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Caminar pel camí de ronda de Salou s’ha convertit en un dels principals atractius de Salou donat que permet gaudir de la natura i del paisatge, tot l’any.

El sender, de 6,5 quilòmetres, recorre el litoral des de la zona de Pilons fins al Far de Cap Salou. Històricament, els camins de Ronda resseguien el litoral i eren utilitzats per a la vigilància de la costa o els pescadors. La recuperació d’aquesta via retorna la possibilitat de passejar pel litoral per punts on havia estat impossible fer-ho des de fa molts anys.
El passeig pel Camí de Ronda descobreix la gran riquesa natural i paisatgística de la zona. A banda de les diferents panoràmiques que es poden descobrir en el trajecte, el camí discorre per platges i cales alhora que es converteix en una manera ben diferent de descobrir la zona de Cap Salou.

Capvespre al camí de ronda de salou
Camí de ronda de salou

Recorregut

El recorregut consta de 2 trams: des de Pilons (al final de la Platja de Llevant) a Replanells (2 km) el camí està totalment habilitat i des de Replanells al Far (4,5 km) un camí natural, no totalment condicionat. Tot i que el camí assoleix una alçada màxima de 77 metres respecte al nivell del mar, amb trams que tenen una petita dificultat, la major part és practicable per a tothom.

Des del monument dels Pilons, una escultura que representa una vela i commemora el passat pesquer, fet per l’escultor Antoni Rosselló Til, l’any 1998, el sender es dirigeix al sud i passa per la platja dels Capellans. Aquí hi havia l’antic port natural de Salou, on es poden veure les restes del Llatzeret, una construcció destinada a acollir persones en quarantena i mercaderies que arribaven al port de Salou. El recorregut continua per la punta de Po-roig i la cala Llenguadets, des d’on es poden observar els búnquers construïts durant la Guerra Civil. Per la punta Xata arribem a tram la platja Llarga, un paradís natural on la fina sorra daurada es troba pràcticament a tocar d’un bosc de pins, com si es tractés d’una combinació de mar i muntanya. El Camí de Ronda de Salou dóna accés a aquesta platja i proporciona unes vistes espectaculars a visitants i banyistes.

El segon tram, conegut com el dels penya-segats, s’inicia a Replanells. Passa pel Codolar i s’endinsa per uns carrers interiors per passar els esculls de la Punta Roja en direcció a la Penya Tallada i a la Cala Font, on les seves aigües tranquil·les i cristal·lines permeten veure el fons marí. El camí continua per la cala Vinya fins a la punta del Cavall per arribar a la Cala Crancs, platja ubicada al Cap de Salou. És una de les platges més atractives de Salou, ja que es troba envoltada de vegetació i els seus límits són naturals.

El Cap Salou ens descobreix encara una altra possibilitat. Per la seva situació, és un lloc d’interès per a l’observació d’aus marines que costen de veure des de la platja. Així, amb l’ajuda de telescopis i altre tipus d’instrumental òptic, és possible observar baldrigues, paràsits, mascarells, frarets, gavots, calàbries, ocells de tempesta i ànecs marins, com l’ànec negre o l’ànec fosc. També es poden observar diverses espècies de gavines entre les quals la gavina corsa és relativament abundant i fàcil de veure a la primavera i tardor.

Instantània del camí de ronda de salou

Els miradors del Far de Salou

Un alè de brisa marina ens embolcalla quan enfilem el camí de ronda que envolta el far de Salou. El recorregut permet al visitant pràcticament tocar l’aigua i gaudir d’un entorn natural de gran bellesa, a recer de la costa abrupta, allunyat del brogit de la capital de la Costa Daurada.

El far, inaugurat l’abril de 1858, disposa d’una torre central de color vermell que, dia rere dia, il·lumina el Golf de Sant Jordi. Antigament tenia una llum blanca alimentada per oli d’oliva, que podia albirar-se des de 14 milles. Dos torrers eren els encarregats de fer-lo funcionar. A mesura que van passar els anys, la tecnologia es va anar implementant. Al voltant del far s’hi poden veure plantes autòctones com l’esparreguera, el pi blanc, el lliri de mar, l’atzavara o l’albellatge, entre d’altres. Tres miradors distribuïts al llarg del recorregut permeten aturar-se i gaudir de la Costa Daurada amb tota la seva esplendor.

Vista aèria del camí de ronda de salou

Trobareu tota la informació del Camí de Ronda de Salou prement aquí.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.