Cartellisme contemporani (1861- 2021+1) - Cultura i Paisatge

Cartellisme contemporani (1861- 2021+1)

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

El Museu de Valls, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp i l’Arxiu Municipal de Valls presenten una exposició sobre els cartells que han anunciat les Decennals al llarg del temps. La mostra, comissariada pel director del museu, Jordi París, ha estat possible gràcies als fons dels dos arxius vallencs i de diversos particulars, que han aportat la documentació necessària per a fer-la possible. Amb el títol “Les Festes Decennals a través del cartellisme (1861-2021+1)”, l’exposició es complementa amb les imatges o pel·lícules de les Festes Decennals des de l’any 1921 fins al 2011.

Els cartells de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela han estat històricament la imatge de la celebració. A la mostra es pot veure, per primera vegada, un recull exhaustiu dels cartells de les festes on es pot observar l’evolució de l’art i del disseny des de mitjans del segle XIX fins a l’actualitat. Són una excel·lent mostra coetània de contemporaneïtat artística. De quan les tipografies s’inventaven i es feien a mà, passant per la imitació de tipografies modernes i populars del moment, fins a l’atreviment artístic d’estils agosarats, alguns absolutament originals.

Espanyol (1951)

Pels artistes vallencs poder fer el cartell de les festes ha estat sempre un honor i un reconeixement. La nòmina de creadors de la ciutat que n’han fet algun és llarga:

Francesc Galofre Oller (1911)
Josep Queralt Grau (1931)
Josep M. Tost (1951 i 1961)
Eliseu Espanyol (1961)
Pere Queralt Fargas (1961, 1971, 1981 i 2001)
Jep Martí i Joan M. Vinyes (1981)
Àngel Fernàndez (2001)
Adrià Batet i Ariadna Pujol (2021+1).

Eduard Castells (1941)
Perejaume (2001)
Àngel Fernàndez (2001)

L’evolució històrica del cartellisme

El primer cartell conegut de les Festes Decennals de Valls es remunta a l’any 1861. En aquests primers decennis els cartells són molt senzills, fan una descripció textual dels actes, sense cap més pretensió estètica. L’any 1891, amb motiu del primer centenari de la institució de les festes, aquestes agafen un relleu extraordinari. El cartell que les anunciava ja mostra un canvi respecte als cartells dels anys anteriors.

A tombant de segle, el cartellisme a Catalunya va prendre una gran importància, no només per anunciar actes festius sinó també com a publicitat comercial. A les primeres decennals del segle XX el cartell el realitzà l’artista barceloní Llorenç Brunet, seguint un esbós del vallenc Batista Roca. Aquest cartell incorporava per primera vegada el dibuix, a més de la tipografia.

Exposició al Museu de Valls, 2022

En les festes de l’any 1911 es convoca per primera vegada un concurs de cartells. Tot i estar obert a tots els artistes de la província de Tarragona, s’hi van presentar només sis artistes de Valls. El jurat decidí declarar-lo desert i l’Ajuntament acabà fent un encàrrec a Francesc Galofre Oller, un dels artistes vallencs més reconegut i, alhora, membre del jurat. En el cartell desapareix l’enumeració dels actes, com s’havia anat fent fins aleshores, per donar tot el protagonisme a la imatge.

L’any 1931 torna el concurs de cartells, però l’any 1941, en unes fetes molt precàries, després de la guerra civil, es deixa de fer, per fer un encàrrec directe, per recuperar-se de nou l’any 1951 d’una forma ininterrompuda fins a l’any 1991.

Imatge de les Festes Decennals de 2011, dissenyada per TGD Comunicació.

A partir del 2001 la tria del cartell oficial de les festes ja no es fa per concurs sinó que s’encarrega directament a artistes reconeguts com van ser Perejaume (2001) o Antoni Miralda (2011). El 2011, però, la imatge de la corona de la Mare de Déu, convertida en logotip de les Decennals, dissenyada per l’empresa vallenca TGD Comunicació, va ser la icona de les que marcà la imatge gràfica, i que ha perpetuat com a logotip de la Fundació de les Decennals. Finalment, en aquestes últimes festes es fa un encàrrec a dos joves artistes vallencs, Adrià Batet i Ariadna Pujol.

Adrià Batet i Ariadna Pujol (2021+1).

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.