Cultura i Paisatge es presenta a l'IEC - Cultura i Paisatge

Cultura i Paisatge es presenta a l’IEC

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

El president d’Amics de l’Art Romànic, societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans, us convida a la presentació del número 16 de la revista “Cultura i Paisatge”: una proposta d’alta divulgació científica vinculada al país.

L’acte de presentació es durà a terme el dilluns 12 de febrer de 2024 a les 7 de la tarda, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans, carrer del Carme, 47 de Barcelona.

NOTA DE PREMSA

Valls, febrer de 2024

La revista d’estudi i promoció del patrimoni del nostre país, Cultura i Paisatge a la Ruta del Cister, presenta el número 16 que correspon a l’any 2023.

L’acte de presentació anirà a càrrec del director de la revista, Josep M Rovira i Valls; del Dr. Josep Maria Sans Travé, acadèmic i historiador, exdirector de l’Arxiu Nacional de Catalunya; i de la Dra. Francesca Español Bertran, de la Universitat de Barcelona i dels Amics de l’Art Romànic de l’IEC.

Seguint en la seva línia editorial habitual, la revista ofereix als lectors una visió rica i aprofundida del patrimoni cultural i paisatgístic que defineixen les comarques properes que integren la Ruta del Cister i el Camp de Tarragona, amb alguna sorpresa que ultrapassa les fronteres conegudes del territori Cister com és l’article “L’essència de l’arquitectura del Cister” d’Ignacio Sánchez Zárate o un calendari de matances insular relatat per Oriol Pérez de Tudela.

Com sempre la revista inclou articles molt interessants, imatges impressionants i col·laboracions d’experts reconeguts en cada matèria; aquesta edició no defraudarà les expectatives dels amants de la cultura, la història, l’art i la bellesa natural com un passeig pel Francolí, el riu sense preses i sense presses que ens porta Màrius Domingo de Pedro; alguns indrets interessants del nostre entorn que cal redescobrir; sense deixar de banda l’entorn del Cister amb contingut gastronòmic, enològic i turístic habitual.

Aquesta edició, precedida per un pòrtic que l’exconseller Joan M Pujals dedica a Narcís Oller; no s’ha deixat escapar algunes de les efemèrides i commemoracions que ens toquen més a prop com els aniversaris dedicats a Josep Vallverdú, Lluís Domènech i Montaner i el Rector de Vallfogona; la inauguració del Museu Casteller de Catalunya a Valls; el Festival Jordi Savall a La Ruta del Cister i la preservació del patrimoni i la memòria al Museu del Port de Tarragona.

Alguns dels plats forts de la revista són: el treball acurat sobre Jaume Conesa, montblanquí il·lustre del segle XIV, fundador de la prosa narrativa catalana, elaborat per Josep Maria Sans Travé i Lola Badia; i dos articles preciosos de la Dra. Francesca Español: el sepulcre monumental de l’arquebisbe Joan d’Aragó, a la catedral de Tarragona i la recerca d’un reliquiari de Sant Joan de Valls a la Wyvern Collection.

També en el camp de la història de l’art presentem al pintor Francesc Galofre Oller de la mà de Sebastià Sánchez Sauleda; i un article força desconegut dedicat a Bigas Luna, Rafael Bartolozzi i Josep Borell tres grans exponents de l’esperit creatiu del Camp de Tarragona.

En el vessant d’arqueologia, presentem la sala de gravats prehistòrics de la Cova d’en Peixet a La Febró, fet per l’equip que la va descobrir i un treball sobre el jaciment del Vilar de Valls de la mà de la M. Ester Fabra Salvat.

A l’acte de presentació es lliurarà un exemplar a tots els asssitents. Qui ho desitgi pot adquirir la revista tant als quioscos com a través de la plataforma de venda en línia cisterbooks.cat

Sobre “Cultura i Paisatge a la Ruta del Cister”

La revista “Cultura i Paisatge a la Ruta del Cister” és un projecte dedicat a estudiar i promoure la riquesa cultural, patrimonial i paisatgística del nostre país. La revista és activa a internet, de forma periòdica amb actualitzacions setmanals; editem un butlletí mensual en format de subscripció en línia; i una vegada l’any fem una edició de 130 pàgines, en paper, d’alta qualitat tant gràfica com fotogràfica.

La revista ofereix una visió crítica, analítica i acurada dels temes que tracta, intentant fer recerca d’allò més desconeguda, però també analitzant, des d’un punt de vista acadèmic, de tot allò que ens fa únics, amb l’objectiu de preservar i enriquir el nostre llegat per a les generacions futures. El lema de la revista és: Els d’aquí ens hem de cuidar del d’aquí.

Formen part del CONSELL ASSESSOR: Josep M. Sans Travé, Francesca Español Bertran, Joan Papell i Tardiu, Valentí Gual Vilà, Joan Rendé i Masdéu, Joan Salvadó Rovira, Àngel Segarra i Ferré, Ramon Viñas Vallverdú, Josep M. Vallès i Martí, Rafel Fortuny i Balcells, Mar Calbet i Vey i Josep M. Rovira i Valls que, a la vegada és el director i editor de la revista.

Per a més informació, contacteu amb:

Mar Calbet: mar@tgd.cat

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.