D’art i d’argent
Montblanc, paisatge artístic d’una vila reial (segles XIV i XV)
Aquest cap de setmana l’associació cultural Amics de l’Art Romànic, societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans, organitza a Montblanc el segons curs de cultura medieval. L’activitat que es va endegar l’estiu passat a Montblanc, en aquell cas tenint la figura de sant Jordi com a epicentre, s’interroga amb rigor i amenitat sobre temes relacionats amb la història i la cultura dels segles XII-XV.
El curs d’estiu està programat pels dies 25, 26 i 27 d’agost al convent de Sant Francesc. Cal inscriure’s prèviament a: aar.iec.junta@gmail.com (la inscripció és gratuïta)
D’art i d’argent. Montblanc, paisatge artístic d’una vila reial (segles XIV i XV)
De la mà dels especialistes convidats al curs, l’acadèmic i exdirector de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Dr. Josep M. Sans Travé; el president d’AAR, Dr. Joan Valero Molina; la professora de la URV, Dra. Maria Bonet Donato, la professora de la UB, Dra. Francesca Español; el professor de la UB, Dr. Valentí Gual Vilà; el professor de la UAB, Sr. Josep M. Vila Carabasa; i l’historiador local, Sr. Jaume Felip Sánchez, recuperarem la veu d’aquest brillant passat, la peripècia dels artistes que van habitar-lo, i gaudirem de les creacions que ens han pervingut.
En aquesta edició, les conferències tindran com a horitzó els artífexs que van viure i treballar a Montblanc i a la Conca de Barberà durant els segles XIV i XV, i el perfil i biografia d’alguns prohoms rellevants que van promoure la seva activitat artística. Tot això, tenint present la condició àulica del Montblanc medieval i el que tal fet comportava: estades dels membres de la família reial i dels seus seguicis, reunions de corts, etc.). Moltes de les empreses que van impulsar-se aleshores, singularment les arquitectòniques, segueixen in situ. Les d’art moble, també, si bé algunes van emigrar i se serven en museus i col·leccions nacionals i internacionals (Metropolitan Museum de Nova York, Museus de San Francisco i de Victoria a Austràlia, etc.).
L’associació cultural Amics de l’Art Romànic programa, any rere any, entre els mesos d’octubre i maig, cicles de conferències, visites als monuments d’arreu de Catalunya i també congressos. Alhora edita Lambard. Estudis d’art medieval, una publicació periòdica que és única dins del panorama científic català pel que fa a l’estudi de l’art dels segles del romànic i del gòtic, i en la qual s’han donat i es donen a conèixer importants novetats sobre el patrimoni monumental de casa nostra.