Dos carros nous als tres tombs de Valls
Els Tres Tombs (diumenge 15 de gener de 2023) s’endinsen al centre històric de la ciutat amb diversos punts d’interès, en especial el pas espectacular de cavalls, carros i carruatges per la plaça del Blat i l’estret i complicat retomb amb el carrer Major. Enguany, a més, es podran contemplar dos carros històrics de gran bellesa que s’estrenaran en aquests Tres Tombs de Valls.
El primer serà el carruatge fúnebre de la col·lecció de Cal Xolo, adquirit a un antiquari de Barcelona just fa un any. Aquesta peça ha estat sotmesa a un procés de restauració íntegra per convertir-la en una rèplica de l’últim carruatge fúnebre que va haver-hi a Valls i que es va utilitzar fins als anys seixanta del segle passat. Es tracta d’un carruatge únic i singular en el qual la Tània Guasch, filla del recordat Joan Guasch “Xolo”, i el seus incondicionals col·laboradors, des del mateix taller de cal Xolo han treballat intensament per restaurar-lo i poder-lo estrenar a Valls.
La segona novetat serà un carro de 8 botes, propietat de Daniel Bové, soci de la Societat de Sant Antoni que, també després d’una llarga restauració, es veurà per primera vegada en els Tres Tombs de Valls.
Dues estrenes de pes que s’afegeixen a la col·lecció de carros històrics de la Societat de Sant Antoni que, amb peces tan singulars com els carros de 3 i 4 bocois i els carros de traginers petit i gran, fan tan especials els tres tombs de Valls. La festa, amb carros i cavalls d’arreu de Catalunya i Castelló, es converteix en un viatge en el temps, quan els traginers eren els encarregats de tot el transport de mercaderies. En aquests tres tombs a més, el bloc de recreació històrica que encapçalen la bandera i el penó, seguit de la figura de Sant Antoni i els 25 carros tradicionals de mercaderies i passatgers, tancaran la marxa.
La llarga tradició dels Tres Tombs de Valls
El calendari festiu anual de Valls s’inicia sempre amb els Tres Tombs, que se celebren el diumenge anterior al dia 17 de gener, jornada dedicada a Sant Antoni Abat, que és quan tenien lloc antigament. Els Tres Tombs vallencs són uns dels més concorreguts de Catalunya i tenen uns trets característics que els fan únics i els diferencien de la resta: la millor col·lecció de carros de treball (entre els quals destaquen els dos carros de traginers de la Societat de Sant Antoni), la bellesa del seu recorregut quan s’endinsa al cor de la ciutat i el fet que obrin ritualment el calendari dels Tres Tombs, essent-ne els més matiners. Tot i que la primera constància documental de la celebració dels Tres Tombs a Valls la trobem referenciada l’any 1879, es creu que com a mínim ja es devien celebrar des del segle XVIII, moment en què les mules adquiriren un gran predomini en les tasques del camp i del transport en la represa econòmica catalana.
La celebració va tenir els seus alts i baixos en el temps i va acabar per desaparèixer el 1968. Uns anys més tard, entre el 1974 i el 1975, el Xolo i el Pons recuperen els Tres Tombs a Valls, un fet que donà peu l’any 1979 que un grup d’amics s’organitzessin formalment per recuperar la festivitat. Així, el 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornarien a recórrer Valls, en el que seria la primera edició de la represa.