El Museu de la Vida Rural es dirà Museu Terra - Cultura i Paisatge

El Museu de la Vida Rural es dirà Museu Terra

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

La nova etapa del museu té com a objectiu continuar posant en valor els coneixements del món rural i ampliar-ne la divulgació per afrontar la desconnexió demogràfica que, com a societat, tenim amb la terra i la natura.

Des de fa més de 35 anys, el Museu de la Vida Rural, de la Fundació Carulla, ublicat a l’Espluga de Francolí, treballa per posar en valor el món rural. Ara, es converteix en el Museu Terra. Cultura rural sostenible, un canvi de nom i d’identitat gràfica per fer èmfasi en tota la saviesa que aporta el món rural a l’hora d’imaginar futurs més sostenibles i convertir-la en el nou prisma des d’on plantejar els reptes de la sostenibilitat.

Avui en dia, el concepte ruralitat té a veure amb el vincle que tenim amb la terra, i les dades demostren que la desconnexió és total. Actualment, un 54% de la població mundial viu apinyada en un 10% de territoris urbans. Aquesta proporció encara és més accentuada a Catalunya, on dues terceres parts del país estan catalogades com a rurals, mentre que només un 10% de la població hi viu.

En paraules de Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla: «Les dades demostren que la desconnexió demogràfica que com a societat tenim amb la terra és total. Per això, des del museu volem obrir un camí de diàleg i reflexió apropant el coneixement i la saviesa del món rural, especialment en l’entorn urbà, i posar-la al servei del debat col·lectiu de la sostenibilitat i les maneres de seguir fent habitable el planeta».

En aquest context, el Museu Terra es proposa posar tot el coneixement i patrimoni que conserva sobre aquest passat de relació amb el camp i la terra al servei del debat col·lectiu de la sostenibilitat i les maneres de seguir fent habitable el planeta. Amb una col·lecció etnològica de més de 5.000 peces, objectes i fotografies, així com exposicions temporals i activitats educatives, el Museu Terra a l’Espluga de Francolí esdevé un centre cultural participatiu i dinàmic que anualment rep entorn 20.000 visitants.

La Sala Barcelona, la nova finestra del Museu Terra al Poblenou de la capital catalana

A més del canvi de nom, el Museu Terra amplia el seu impacte i obre una finestra al món rural des de la ciutat amb una nova sala d’exposicions a Barcelona, dins la nova seu de la Fundació Carulla.

El nou espai ubicat al barri del Poblenou acollirà diferents exposicions per promoure la reflexió sobre la sostenibilitat a través de la mirada del món rural. Totes les exposicions a la Sala Barcelona aniran principalment dirigides a públic escolar d’entorns urbans, amb un programa que es posarà en marxa el curs 2024-2025. Tot i això, a partir del febrer 2024 s’hi podrà veure una petita mostra que vol ser una presa de contacte amb el barri del Poblenou, interpel·lant-lo des del seu passat rural.

Aquesta primera mostra estarà comissariada per Julià Guillamon juntament amb l’equip del Museu i estarà oberta fins al juny de 2024.

Des de la nova seu de la Fundació Carulla a Barcelona es desenvoluparan i faran créixer les altres línies d’activitat de la fundació, com els premis i programes d’impuls, i també serà la seu de l’Editorial Barcino. El nou espai vol aglutinar la comunitat creativa i emergent que treballa amb la cultura com a motor de transformació social.

Fundació Carulla, 50 anys impulsant connexions creatives

Des de fa més de cinquanta anys, la Fundació Carulla treballa per transformar les persones i la societat a través de la cultura i les arts, liderant, impulsant i connectant projectes culturals i educatius que donin resposta als reptes que planteja la societat.

La Fundació Carulla treballa a partir de 3 eixos: l’impuls a la creació cultural amb impacte; la llengua i territori; i l’educació per la sostenibilitat. La fundació anualment rep unes 300 candidatures en les diferents línies de premis i programes d’impuls que té i ofereix tallers i jornades de reflexió i debat entorn l’ús social de la cultura, a través de Mutare

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.