El Museu de Valls obre una nova sala amb la col·lecció permanent - Cultura i Paisatge

El Museu de Valls obre una nova sala amb la col·lecció permanent

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

De Jaume Huguet a Robert Gerhard.

Aquesta sala pretén destacar l’aportació de Valls al món de l’art, amb un recorregut per la història de l’art i de la ciutat del s. XV fins a principis del s. XX.

La mostra està formada per més de 120 peces de 14 artistes com Jaume Huguet, la nissaga dels Bonifàs, Anselm Nogués, Francesc Galofre Oller, Francesc Guasch Homs o Pere Català Pic. La mostra ha estat comissariada pel director del Museu de Valls, Jordi París.

Per primera vegada, el Museu de Valls disposa d’una col·lecció permanent: De Jaume Huguet a Robert Gerhard. L’aportació de Valls al món de l’art. El nexe comú entre els catorze artistes representats en aquesta mostra és el seu lloc de naixement, Valls, i viatja des del segle XV al segle XX a través de 120 objectes. Cada àmbit s’introdueix amb un breu text sobre la ciutat, i seguidament es parla dels artistes i del període històric en què se situen.

La col·lecció permanent representa la culminació d’una tasca que el Museu de Valls ha dut a terme els darrers 30 anys i que ha posat en relleu diversos artistes vallencs que han ampliat el seu reconeixement no només a Valls, sinó a escala nacional i en alguns casos, internacional. Aquesta mostra permanent, reuneix molts dels artistes que s’havien mostrat en les exposicions temporals prèvies.

A part d’obres del fons del Museu, la mostra compta amb obres del MNAC, del MUHBA, del Museu Diocesà de Tarragona, del Museu de Sitges, del Museu de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, de la Diputació de Tarragona i de dues col·leccions particulars.

Un passeig per la història de l’art a través de cinc segles i 120 objectes

El discurs s’estructura en les diverses èpoques artístiques. El primer àmbit es titula Entre el gòtic i el renaixement. Jaume Huguet, el primer vallenc universal, i inclou, per primera vegada a Valls, una obra de Jaume Huguet (Valls 1412(?) – Barcelona 1492), la Taula del Sant Sopar que formava part del retaule de Sant Agustí, un dels retaules més importants de la producció huguetiana. L’obra és una cessió del MNAC. En aquest bloc, el visitant podrà veure per primera vegada les grans bigues policromades de principis del segle XV de l’antic convent del Carme que el Museu va salvaguardar i que s’han restaurat recentment.

Museu de Valls
Museu de Valls - Taula del Sant Sopar del retaule de Sant Agustí. Jaume Huguet, 1463-75.

El segon apartat és La ciutat del Barroc i la nissaga dels Bonifàs, amb l’obra de quatre escultors de generacions diferents de la família Bonifàs: Lluís Bonifaci (Tolosa/Marsella ? – Riudoms 1697), Lluís Bonifaci Sastre (Barcelona 1683 – Valls 1765), Lluís Bonifàs (1730-1786) i Francesc Bonifàs (1735-1806). També es fa referència al compositor mossèn Jaume Casellas (Valls 1690 – Toledo 1764).

Museu de Valls
Museu de Valls - Francesc Bonifàs

Es continua amb l’apartat De l’esclat a la decadència de la ciutat. Els artistes del vuit-cents, que inclou obres de Francesc Guasch Homs (Valls 1861 – Barcelona 1923), Bonaventura Casas Pàmies (Valls 1861 – Barcelona 1907), Anselm Nogués (Valls 1864 – Barcelona 1938), i Francesc Galofre Oller (Valls 1864 – Barcelona 1942). Precisament, d’aquest últim artista, ocupa un lloc destacat a l’exposició permanent el Bòria Avall, el quadre de grans dimensions (5 metres d’ample x 3 d’alçada), una de les peces emblemàtiques del fons del Museu.

Museu de Valls
Museu de Valls - Arbreda. Francesc Guasch Homs, 1886
Museu de Valls
Museu de Valls - Testa de noia. Anselm Nogués, 1920

Finalment, trobem La generació prodigiosa (segle XX), amb obra de l’arquitecte Cèsar Martinell (Valls 1888 – Barcelona 1973), fotografia de Pere Català Pic (Valls 1889 – Barcelona 1971), pintura i joieria de Jaume Mercadé (Valls 1889 – Barcelona 1967) i música de Robert Gerhard Ottenwaelder (Valls 1896 – Cambridge 1970).

Museu de Valls
Museu de Valls - Jaume Mercadé (1889 - 1967)

La nova sala es pot visitar, amb entrada gratuïta, en l’horari habitual del Museu.

Museu de Valls
Passeig dels Caputxins, 18
43800 Valls
Tel. 977 60 66 54

Horari: De dimarts a dissabte d’11 a 14 h i de 17 a 20 h
Diumenges i festius d’11 a 14 h 

 

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.