El MVR presenta Més lloc per a la fosca, una lectura ecocrítica de Solitud de Víctor Català - Cultura i Paisatge

El MVR presenta Més lloc per a la fosca, una lectura ecocrítica de Solitud de Víctor Català

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

L’exposició, comissariada per Elvira Prado-Fabregat, proposa una lectura ecocrítica de la novel·la Solitud de Víctor Català/Caterina Albert i la connecta amb l’actual crisi ecològica, el pensament contemporani de l’ecofeminisme i les posthumanitats, i l’imaginari del gènere gòtic lligat al folklore i a la natura més feréstega.

Basada en la novel·la Solitud de Caterina Albert, la nova exposició de l’MVR, comissariada per Elvira Prado-Fabregat, revisa l’obra literària des del punt de vista de la construcció cultural de la natura i estableix un diàleg entre l’univers mític, literari i visual creat per l’autora i les artistes contemporànies Maddi Barber, Pilar Codony, Mireia Coromina, Alba G. Corral, Alba Lombardía i Carles Viarnès

Part del contingut de l’exposició posa el focus en l’imaginari gòtic lligat al folklore i a la idea del sublim –la natura més feréstega–, des d’on l’autora qüestiona les «idees velles» que engrillonen les subalternitats de la dona i la natura. Víctor Català porta la subversió de ficcions —les del folklore, les de l’Església, les del relat de la natura— més lluny del que seria esperable en el seu context històric i cultural. L’escriptora construeix la muntanya de Solitud, estretament lligada a la violència de gènere, des d’un esperit romàntic fosc, gòtic per moments.

Més lloc per a la fosca forma part d’un projecte transversal d’investigació i creació i és una coproducció del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i el Museu de l’Escala.

Durant els mesos en què l’exposició estigui al Museu de la Vida Rural, s’han programat diverses activitats paral·leles. Per una banda, el dia 26 de gener a les 18 h, coincidint amb la Fira de Sant Vicenç,  tindrà lloc la conversa Víctor Català, del drama rural a la mirada ecològica, entre Enric Casasses i Blanca Llum, moderada per Anna Maria Andevert. I per altra banda, es programarà una visita guiada amb la comissària de l’exposició (data a confirmar).

L’exposició Més lloc per a la fosca del MVR s’inaugura el dissabte 18 de novembre a les 12,30 h del migdia i es podrà visitar fins al 14 d’abril de 2024.

Per a més informació:  https://museuvidarural.cat/fes-2023/,

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.