Enric Querol edita la biografia actualitzada i crítica de Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona - Cultura i Paisatge

Enric Querol edita la biografia actualitzada i crítica de Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

De Francesc Vicent Garcia en tenim una imatge dual. D’una banda, hi ha el personatge real: nascut a Saragossa, criat a Tortosa, rector a la parròquia de Vallfogona de Riucorb i probablement el principal poeta català entre Ausiàs March i la Renaixença; de l’altra, la icona folklòrica catalana de primera magnitud esdevinguda un mite transmès generació rere generació.

Francesc Vicent Garcia (1579-1623) conegut com el Rector de Vallfogona.

Coincidint amb l’Any Rector de Vallfogona, apareix la biografia posada al dia d’aquest literat de gran volada. Enric Querol en presenta una biografia basada en documentació arxivística contrastada. Des d’aquesta perspectiva és una biografia crítica perquè pretén netejar la figura de Garcia de les diverses capes d’invencions, hipòtesis molt o poc versemblants i ficcions apòcrifes que han anat distorsionant la visió del personatge real.

La biografia té l’objectiu principal d’actualitzar la seva vida i trajectòria a la llum de les darreres i rellevants troballes documentals, tant des del seu entorn familiar vinculat a la literatura i la cultura de l’època, com l’abast de la seva figura poètica que també conreà altres gèneres literaris. Així mateix, aquest treball permet contextualitzar la figura literària de Garcia en el marc històric i cultural del Barroc, i destaca el seu paper com a introductor de diversos gèneres literaris al català.

Francesc Vicent Garcia és el principal exponent literari del barroc a casa nostra. Per bé que els literats de la Renaixença en van qüestionar la vàlua i en van criticar tant el llenguatge com l’estil, avui és considerat la figura clau en el pas de la poesia catalana a la modernitat i pioner en diversos gèneres literaris del moment.

Paral·lelament al reconeixement de Garcia com a escriptor, s’anà desenvolupant la figura d’un alter ego llegendari, el Rector de Vallfogona, al qual s’atribuïen anècdotes de caire procaç i escatològic, i que fou protagonista de multitud d’auques, contalles, novel·les i obres de teatre.

Enric Querol Coll (Tortosa, 1965)

És llicenciat en Filologia Anglesa i doctor en Filologia Hispànica. És especialista en la literatura de l’edat moderna, principalment a les Terres de l’Ebre, els Ports i el Maestrat.

Juntament amb Albert Rossich, ha dedicat a diversos articles a la figura del poeta. Actualment forma part del grup de recerca «Francesc Vicent Garcia (1579-1623) en el contexto barroco: edición, interpretación y recepción de su obra literaria» impulsat per la Universitat de Girona.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.