Exposició “Josep Clarà i l’univers mediterrani” al Castell de Vila-seca - Cultura i Paisatge

Exposició “Josep Clarà i l’univers mediterrani” al Castell de Vila-seca

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

L’exposició, fruit del conveni de col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca amb la Fundació Vila Casas, acull una seixantena d’obres rellevants del gran escultor català Josep Clarà. L’exposició es podrà visitar fins al pròxim 5 de juny de 2022.

El Castell de Vila-seca ha presentat l’exposició “Josep Clarà i l’univers mediterrani”, fruit del conveni de col·laboració amb la Fundació Vila Casas. Hi han assistit l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; Antoni Vila Casas president de la Fundació; la regidora de Cultura, Manuela Moya; Àlex Susanna, director d’art de la Fundacio Vila Casas; Natàlia Chocarro, assessora d’art de presidència de la Fundació Vila Casas, i Cristina Rodríguez Samaniego comissària de l’exposició.

Aquesta exposició obre una finestra al món d’un dels artistes catalans més importants del segle XX. Escultor emblemàtic i sorprenent, Josep Clarà (Olot, 1878 – Barcelona, 1958), parteix del simbolisme per derivar cap a propostes d’arrel clàssica i mediterrània, vinculades amb el noucentisme.

L’exposició, organitzada en col·laboració amb la Fundació Vila Casas, ens acompanya a través de la descoberta de l’obra i del tarannà íntim de l’escultor amb les seves obres més rellevants, una seixantena. La mostra d’escultures, que també recull dibuixos i pintures, permet d’endinsar-nos en el seu taller per entendre els processos, les tècniques i l’ús del model natural. Busca acostar al públic l’univers humà de l’artista, les seves facetes públiques i privades. D’aquesta manera, s’exploren així els seus escrits, les seves relacions amb altres artistes, la recepció ciutadana i crítica de l’obra, i la imatge que de si mateix construeix en el decurs de tota una vida, en un total de set àmbits expositius: Vers la Mediterrània, Clarà al taller, Natura ideal, Constel·lació d’afinitats, Col·leccionisme i encàrrec, La poètica del monument i El desaparegut Museu Clarà.

La comissària de l'exposició acompanyada de l'Alcalde de Vila-seca i el president de la Fundació Vila Casas.

En primer lloc, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, que ha destacat la figura internacional de Josep Clarà, ha valorat molt positivament l’aposta de l’Ajuntament de Vila-seca per a promocionar el món de la cultura de la mà de la Fundació Vila Casas, definint aquesta relació com una “col·laboració exitosa per a difondre la cultura al nostre territori”.

Per la seva banda, Natàlia Chocarro, amb relació a l’artista Josep Clarà, ha afirmat que “la seva figura comparteix relat amb molts artistes, els quals hem empès a l’oblit i, per aquest motiu, des de la Fundació Vila Casas s’ha treballat a promocionar i recuperar els noms artístics més emblemàtics del país”.

La regidora Manuela Moya ha agraït la col·laboració amb la Fundació i ha fet un repàs de les dades de visitants durant l’última exposició al Castell de Vila-seca del fotoperiodista Agustí Centelles, que va ser visitada per 9.500 persones, dels quals un 36% era població vila-secana i més del 46% provenia de la resta de Catalunya. A més, ha destacat “l’important paper que ha de tenir la cultura a la nostra societat” afegint que “aquesta exposició neix amb la voluntat de reivindicar aquest paper, incidint especialment amb els col·lectius joves i els escolars, oferint-los visites guiades”.

Finalment, la comissària de l’exposició, Cristina Rodríguez, ha destacat Clarà com “un dels nostres grans artistes, una de les figures més rellevants de l’art recent i l’escultor més destacat de la seva generació amb més projecció internacional”.

Seguidament a la roda de premsa, s’ha procedit a inaugurar l’exposició, que ha comptat amb la presència del president de la Fundació Vila Casas, Antoni Vila Casas, i el seu director d’art, Àlex Susanna.

Cal recordar que l’exposició es podrà visitar fins al pròxim 5 de juny de 2022, en horari de 10.00 a 14.00 h els dijous i divendres, de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h els dissabtes, i de 10.00 a 14.00 h els diumenges i festius.

Castell de Vila-seca
Joventut, de Josep Clarà. 1928. Guix 145 x 38 x 35 cm MCGO/MNAC

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.