Exposició TROS DE DONA al Museu de la Vida Rural - Cultura i Paisatge

Exposició TROS DE DONA al Museu de la Vida Rural

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

TROS DE DONA REIVINDICA EL PAPER HISTÒRIC DE LES DONES EN EL SOSTENIMENT DE LA VIDA I EL CONTRAPOSA AMB LA FALTA DE VISIBILITAT I RECONEIXEMENT.

Comissariada per Anna Maria Andevert, TROS DE DONA neix a conseqüència d’un projecte d’investigació impulsat pel Museu i realitzat per Catalina Gayà Morlà, Judith Ruiz Crosas i Laia Seró Moreno sobre la presència de la dona en l’exposició permanent del Museu.

Arran d’aquesta investigació i d’un treball conjunt amb una quarantena de dones de l’entorn més proper, s’evidencia que el relat etnològic posa el focus en les tasques materials i productives, eclipsant aquelles vitals i imprescindibles com són les tasques reproductives.

Museu Vida Rural
Cartell exposició TROS DE DONA al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí.

Per això l’objectiu d’aquesta exposició és el de reconèixer el valor de totes aquestes tasques però també la importància del paper de les dones en qüestions educatives, afectives, ambientals, sanitàries, físiques, socials i domèstiques.

La mostra s’estructura en quatre àmbits (casa, carrer, cos i terra) i, a més d’un gran nombre de peces de la col·lecció del Museu (algunes mai exposades fins ara) s’hi podran trobar instal·lacions artístiques, videoart, escultures, gravats, fotografies o infografies, entre altres disciplines.

Durant el recorregut les peces etnogràfiques i històriques dialogaran amb obres artístiques contemporànies de creadores com la fotògrafa Joana Biarnés, les artistes Maria Ruido, Anna Dot, Mercedes Pimiento, Beatrice Bizot, Mònica Galera o del col·lectiu de dones artistes Leftovers.

Museu Vida Rural
Roda de presenta de presentació de l'exposició Tros de Dona al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí.

TROS DE DONA és exposició temporal de producció pròpia. La temàtica de l’exposició, sobre la qual es vehicularà gran part de l’activitat del Museu d’aquest 2023. D’aquesta manera, el Museu vol posar l’accent en la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones que recull l’ODS5.

L’exposició s’ha creat seguint el Decàleg Mutare de la Fundació Carulla on s’aposta per parlar de reptes socials, econòmics i mediambientals a través de la cultura i les arts.

L’exposició s’inaugurarà el 31 de març i es podrà visitar fins al 4 de febrer de 2024, al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.