Homenatge popular al Rector de Vallfogona - Cultura i Paisatge

Homenatge popular al Rector de Vallfogona

La cita és a Vallfogona de Riucorb el pròxim dissabte 2 de setembre a les 9 del vespre.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Antoni Gaudí va dissenyar quatre carrosses que havien de presidir la processó cívica programada en la festa d’homenatge al Rector que va tenir lloc a Vallfogona el 2 de setembre de 1879 amb motiu del 256è aniversari de la mort de Francesc Vicent Garcia.

L’homenatge va ser promogut per l’Ajuntament de Vallfogona i l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques (precedent del Centre Excursionista de Catalunya). Un jove Antoni Gaudí, que amb 27 anys acabava d’estrenar el seu títol d’arquitecte, formava part de la junta de l’entitat i en va fer els dibuixos, dels quals es conserven els originals. Tres dels dibuixos són al·legories dels conreus tradicionals: la verema, la sega i la recollida de les olives, i un quart dibuix era el “carro triomfal” que tancava la processó amb un bust del Rector.

Per diferents motius, les carrosses no es van poder realitzar. Serà enguany, amb motiu de l’Any Rector, quan se’n podrà veure una recreació en l’acte d’homenatge popular que tindrà lloc a Vallfogona de Riucorb el 2 de setembre, coincidint amb el quatre-cents anys de la mort del poeta.

Carrossa de la verema, dissenyada per Antoni Gaudí el 1879 © Any Rector de Vallfogona
Carrossa de la sega, dissenyada per Antoni Gaudí el 1879 © Any Rector de Vallfogona
Carrossa de la recolecció de l'oli, dissenyada per Antoni Gaudí el 1879 © Any Rector de Vallfogona

L’Ajuntament de Vallfogona de Riucorb, amb el suport del Departament, prepara un homenatge popular que tindrà lloc el 2 de setembre. L’acte, que serà un espectacle nocturn, es proposa com una activitat participativa en què es retrà homenatge a l’autor més emblemàtic del poble però també als seus habitants, atès que al llarg de quinze generacions han mantingut viva la memòria i el llegat cultural de Francesc Vicent Garcia.

L’acte serà codirigit per professionals de llarga trajectòria i reconegut prestigi internacional, com: Montse Colomé, coreògrafa i fundadora del Grup Comediants; Llorenç Corbella, escenògraf, exdirector de la Fira de Teatre al carrer de Tàrrega i especialista en escenografia i vestuari; Josep Pedrals, poeta i comissari de l’Any; Núria Bonet, guionista, i Víctor Borràs, director de la companyia Teatre Nu.

L’homenatge tindrà dos moments culminants: d’una banda, a la plaça Francesc Vicent Garcia, tindrà lloc la recreació de les carrosses commemoratives que un jove Antoni Gaudí va dissenyar per al primer homenatge popular que es va fer a Francesc Vicent Garcia, l’any 1879. D’altra banda, i per tancar l’homenatge, a la plaça de l’església s’hi faran un seguit d’accions sorpresa que impactaran a tots els assistents.

Per a més informació: @anyrector i enllaç a la pàgina oficial

Les il·lustracions de la commemoració del 400 anys de la mort del Rector de Vallfogona són obra d’Ignasi Blanch.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.