Joan Yeguas publica el primer llibre d’art de Catalunya sobre portes i finestres del Renaixement. - Cultura i Paisatge

Joan Yeguas publica el primer llibre d’art de Catalunya sobre portes i finestres del Renaixement.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Mollerussa, gener de 2021 – L’historiador de l’art Joan Yeguas Gassó, un dels grans coneixedors de l’art del renaixement i del barroc al nostre país, conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya, acaba de presentar un treball extraordinari sobre l’arquitectura a una part de les terres de Lleida, concretament dels segles XVI i XVII.

El llibre que recull aquest minuciós treball es titula Sobre portes i finestres de pedra. Tipologies arquitectòniques a les terres de Lleida entre el segle XVI i part del XVII, i forma part de la col·lecció “La Boira”, número 2, que edita el Centre de Recerques del Pla d’Urgell “Mascançà”.

És el resultat de la recerca d’un exhaustiu treball de camp en 362 nuclis de població que pertanyen a 149 municipis, de les 6 comarques de la plana de Lleida: l’Urgell, la Segarra, les Garrigues, el Pla d’Urgell, el Segrià, i la Noguera.

Església de Bellpuig

L’estudi analitza les tipologies arquitectòniques que es van usar a l’època del renaixement (1500-1640), en aquestes comarques. La part visual del treball són les solucions formals emprades en portes i finestres, part de les quals encara són visibles als llocs originals. El resultat conforma un important catàleg de models i elements estilístics diversos, classificats i analitzats dins el context català i europeu, on es detallen les regles, els canvis, les hibridacions i les cronologies.

Una part important del treball, potser la més propera i la que més informació aporta de la vida moderna a aquestes comarques, és la identificació dels mestres de cases, procedència, formació, quines pedreres fornien de material, i la difícil tasca d’interpretació de les dades inscrites o cisellades a la pedra.

Cal destacar que l’estudi contempla l’arquitectura popular (cases particulars), i no sols edificis singulars, religiosos (monestirs, esglésies i convents) o castells, més propis d’aquest tipus d’estudis. A més a més, Yeguas destaca que la minuciositat del treball li ha permès conèixer les diferents “bombolles immobiliàries” existents al llarg d’aquests segles. Una troballa que podria complementar estudis d’història econòmica.

L’obra és, en definitiva, un compendi fotogràfic i un treball notarial del segle XXI, que aporta coneixement i precisió al patrimoni d’aquestes comarques, i a la vegada serveix de guia i model pels estudiosos de l’art a Catalunya.

Coberta del llibre

Poblacions citades en el llibre

De l’Urgell: Tàrrega, Vilagrassa, Anglesola, Bellpuig, Verdú, Guimerà, Vallbona de les Monges, Llorenç, Maldà, Sant Martí de Maldà, Tornabous i Castellserà. Citant altres nuclis: Agramunt, Ciutadilla, Belianes, Preixana, Boldú, Mafet, la Guàrdia d’Urgell, Montclar, Puigverd d’Agramunt o el Talladell.

De la Segarra: Cervera, Vergós, Torà, Montcortès de Segarra, Sedó, Santa Fe de Segarra i la Guàrdia Lada. Citant altres nuclis: Ferran, Palou, la Rabassa, Granyena de Segarra, Lluçars, Sant Pere dels Arquells, Guissona, Civit, les Oluges, Palouet, Mont-roig de Segarra, la Prenayanosa, Montfalcó Murallat, Llindars, Selvanera, Tarroja de Segarra o Concabella.

De les Garrigues: Vinaixa, Juneda, els Omellons, Fulleda, Arbeca, la Granadella i la Pobla de Cèrvoles. Citant altres nuclis: Borges Blanques, el Vilosell, l’Espluga Calba, Castelldans, Soleràs, l’Albi, Puiggròs o els Torms

Del Pla d’Urgel: Linyola, Miralcamp, Castellnou de Seana, el Palau d’Anglesola i Bellvís. Citant altres nuclis: els Arcs, Barbens Vilanova de Bellpuig o Montalé.

Del Segrià: Lleida i Sarroca de Lleida. Citant altres nuclis: Puigverd de Lleida, Llardecans, Maials, Almatret, Almenar, Sunyer, Aitona, els Alamús, Sudanell, Aspa o Torres de Segre.

De la Noguera: surt una foto de Térmens. I citant altres nuclis: Camarasa, Tudela de Segre, la Donzell, Fontllonga, Vall-llebrera, Castelló de Farfanya, Os de Balaguer, Vilanova de Meià, Santa Maria de Meià, Alentorn, la Vedrenya, Folquer, Maravella, Lluçars, Torrelameu, l’Alzina, Guardiola, Oliola, Artesa de Segre, Alòs de Balaguer, Santa Linya, Cabanabona, la Torre de Fluvià, Tiurana, Montargull, Anya, Bellmunt d’Urgell, Cubells o el santuari de Salgar.

© Fotografies de Joan Yeguas: Mas de l’Estadella (Vilagrassa) / Església de Bellpuig.

———————

El llibre es pot trobar a les llibreries de les comarques citades i a la Impremta Saladrigues de Bellpuig: info@saladrigues.com

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.