La família Català, fotògrafs de tot un segle (1909 – 2009)
“Els Català, fotògrafs d’un segle” és l’exposició més gran que s’ha dedicat mai als fotògrafs Català Pic i Català Roca i és la primera mostra que incorpora la Maria Àurea Català Roca a la nissaga. Es podrà veure al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, fins al 25 de setembre de 2022.
Els Català, fotògrafs d’un segle és una gran exposició, de les que valen la pena no perdre’s, tant pel que s’hi exposa, tot i que la majoria de fotografies són conegudes, com per com s’hi exposa, i per l’excusa de l’efemèride, mai tan ben trobada: els Català van treballar en fotografia del 1909 al 2009: cent anys de la història del segle XX en la memòria d’uns grans retratistes; costaria de trobar una altra nissaga capaç de concentrar tantes imatges i de tanta qualitat sota un mateix sostre; potser un dia el nostre país se’n vantarà.
Val a dir que, aquesta vegada, la Generalitat no hi ha escatimat recursos i ha implicat a tot el seu potencial: Departament de Cultura, Arxiu Nacional de Catalunya, Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el Museu d’Història de Catalunya, amb la imprescindible col·laboració del COAC – donat que són els dipositaris de l’Arxiu de Francesc Català Roca (els arxius de Pere Català Pic i de Pere Català Roca són a l’Arxiu Nacional de Catalunya)- de la família de Francesc Català Roca – el fill petit, Andreu Català Pedersen fa de comissari de l’exposició – i de Rafel Català Dalmau, fill de Pere Català Roca i hereu de la prestigiosa editorial de temàtica històrica Dalmau editors, tot sigui dit de passada.
L’exposició que ocupa tota la primera planta del Museu d’Història de Catalunya -al Palau de Mar de Barcelona, a tocar del Port Vell i de la Barceloneta, per si voleu aprofitar per fer un arròs- està organitzada en sis espais: «On?», «Quan?», «Què?», «Qui?», «Per què i per a què?» i «Com?» amb direcció de Francesc Balada (ANC) i de Margarida Sala i Albareda (MHC), amb Andreu Català de Comissari, com hem dit suara. El muntatge és excel·lent; val la pensa passejar-hi i veure la disposició de les fotografies entre objectes relacionats; ho destaquem perquè està molt ben fet: enhorabona als que ho han pensat, dissenyat i fabricat.
El servei de premsa del MHC ens ha fet arribar un recull de magnífiques fotografies que il·lustren més bé aquest article que no pas una atrevida explicació que podria ser banal.
El que sí que volem destacar és que, per primera vegada, l’exposició no parla només dels fotògrafs Català, mascles – Pere Català Pic (1889-1971) i els seus fills Francesc Català Roca (1922-1998) i Pere Català Roca (1923-2009)- sinó que incorpora la germana gran, Maria Àurea Català Roca (1920-1993) com a retocadora de fotografies a l’estudi familiar. Aquesta faceta de la Maria Àurea, desconeguda per la majoria, fins i tot pels que ens considerem coneixedors de l’obra dels Català a la qual consideràvem exclusivament pintora, li dóna a l’exposició un aire nou, més amable i delicat que la majoria d’exposicions dels Català que hom ha pogut veure arreu.