La punta de la Barrina, el sostre comarcal de l'Alt Camp (1.010 m) - Cultura i Paisatge

La punta de la Barrina, el sostre comarcal de l’Alt Camp (1.010 m)

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Us proposem descobrir la Punta de la Barrina, el sostre comarcal de l’Alt Camp, sense trencar el confinament del COVID-19,  acompanyant-nos en una curta excursió, molt poc coneguda. Us ve de gust?

La punta de la Barrina, o de Barrina segons on es consulti el topònim, està situada a la banda de l’Alt Camp de les Muntanyes de Prades, prop del poble anomenat El Bosquet, que es troba entre Mont-ral -cap del municipi del mateix nom- i l’Aixàviga, un altre poble del mateix municipi situat al mig de la vall on l’aiguabarreig del barranc de la Fou i del de la Font Fresca donen nom al riu Glorieta.

Des de Mont-ral no costa gaire distingir els Motllats, una carena de parets verticals, amb cingles que dibuixen un circ muntanyenc entorn d’una preciosa vall, tant fèrtil com bonica i inèdita.

Vam deixar el cotxe a una petita plaça que hi ha al Bosquet (770 m). D’allí mateix arrenca un senderó, dret i sec sense compassió, que ha de fer cap a la primera roca Foradada que ens trobarem en el trajecte. No us en refieu gens; prepareu-vos i feu un bon escalfament abans d’iniciar la ruta. Es pot fer una ruta circular.

Arribant a la Foradada (980 m) veurem un senderó que ve de Mont-ral i que ens duria a la vessant dels Motllats que dóna al Brugent, i a la cova de la Moneda. Fem parada i fonda sota la Foradada per admirar l’esplèndid paisatge que no hem pogut gaudir durant la pujada.

El camí continua castigant les cames dels agosarats caminants, amb un puja-i-baixa que segueix el circ de parets de pedra que hem esmentat abans. És un tram bastant dur, però gens perillós. Uns senyals grocs i blancs ens va recordant que anem per bon camí. Els cingles que tenim al davant, reben els noms de los Cinglets, de l’Abellerea i dels Solans. La punta de la Barrina està precisament entre els de l’Abellera i dels Solans. La seva silueta ens indica que hem de fer un darrer esforç per accedir-hi.

La punta de la Barrina (1.014 m segons els mapes de ICC, i 1.010 m segons la placa de l’AEC) està situada dalt d’un cim pla, amb alzines, alguns pins i un roure testimonial. Un dia clar us regalarà el trànsit del Port de Tarragona, Montserrat al fons, i una vista inèdita de l’Alt Camp, amb la serra de Miramar perfectament dibuixada en un extrem de la comarca; l’església de Sant Pere ad Víncula, presideix el turó que senyoreja el paisatge del terme de Mont-ral.

La baixada es fa per un senderó que va a buscar una pista que puja des del Bosquet. Gireu a l’esquerra i aneu seguint la pista que us portarà al mas del Cisterer, un complex d’edificacions de pedra que estan en procés de restauració; del mas en direcció al Bosquet travessareu el barranc de la Fou.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.