L'art de la pedra seca, patrimoni de la humanitat - Cultura i Paisatge

L’art de la pedra seca, patrimoni de la humanitat

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

La bona notícia de l’any és que les barraques de pedra seca del Pla de Santa Maria (Alt Camp) o els forns de calç de Tarrés (Les Garrigues) per posar dos exemples propers, des del mes de novembre passat, estan protegits com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

Les tècniques i el coneixement de l’art de la pedra seca, en anglès “Art of dry stone”, ha estat inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Així s’ha acordat en la 13a Sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, celebrada a la República de Maurici el 20 de novembre de 2018. La inclusió de l’art de la pedra seca ha estat presentada en una candidatura conjunta per Xipre, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Suïssa, Itàlia, França i Espanya, estat al qual pertany Catalunya.

cip artPedraSeca

Les barraques, cossiols, cisternes, forns de calç, arneres, marges, escales, paravents, basses, ponts, etc., constitueixen un dels elements cabdals del nostre patrimoni, sovint ignorat o menystingut. Passejant per Catalunya de pedra seca en trobem a moltes comarques; de marges n’hi ha per tot arreu, de barraques i construccions singulars, també.

Segons els arqueòlegs, les construccions de pedra seca tenen l’origen en el neolític, trobem exemples en els poblats ibers i en cultures posteriors. Alguns estudiosos creuen que l’edat d’or de la pedra seca al nostre país coincideix amb la proliferació de la vinya, cap a la segona meitat del segle XVIII, fins a l’arribada de la fil·loxera a finals del segle XIX. És per aquest motiu que, en algunes comarques, de les casetes construïdes amb pedra seca en diuen barraques o cabanes de vinya.

A Catalunya hi ha diverses entitats que es dediquen a la localització, identificació i catalogació de les construccions de la pedra seca, la majoria d’àmbit local o comarcal, la majoria de les quals formen part de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). Entreu a http://wikipedra.catpaisatge.net gestionat per l’Observatori del paisatge. Hi trobareu més de 19.000 construccions de pedra seca inventariades. Val la pena que hi col·laborem. Es poden incloure dins l’art de la pedra seca qualsevol construcció feta amb pedres del mareix entorn, sense cap material de cohesió, com ara la calç o el guix. Una bona manera d’ajudar a la seva localització, catalogació i protecció és posar-nos en contacte amb alguna persona “amiga de la pedra seca” a les xarxes socials.

La pedra seca és un dels exponents més evidents de Cultura i Paisatge.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.