Les construccions de pedra seca, a debat - Cultura i Paisatge

Les construccions de pedra seca, a debat

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Barraques, cossiols, arneres, marges, cabanes de volta, basses i altres variants de construccions de pedra seca, formen part del paisatge cultural de Catalunya. Ningú posa en dubte la seva importància patrimonial, històrica i protagonista de la vida al tros

La jornada que organitza el Museu de la Vida Rural el pròxim 2 de juny ho fa des del punt de vista constructiu i científic, però també artístic.

Serà la pedra seca un dels àmbits de treball del nou projecte pilot L’Escola del paisatge, una iniciativa impulsada pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, Conca Activa, la cooperativa l’Aresta, Els Corremarges i la cooperativa Reboll i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, el PNIN de Poblet, la URV, l’artesana Anna Sínia i Drac Actiu.

El projecte, que té l’objectiu de generar oportunitats laborals estables i de qualitat a la Conca de Barberà mitjançant la recuperació d’oficis i tècniques tradicionals en clau d’innovació i sostenibilitat, es desenvoluparà durant el 2023 i el 2024 amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

També s’ha organitzat una taula rodona sobre la importància patrimonial, paisatgística i artística de la pedra seca amb les intervencions d’Eva Pomares, directora general de difusió de la Generalitat de Catalunya; Guillem Figueras, d’Els Corremarges; Francina Cirera, responsable del projecte Nit de Pedra Seca del centre de cultura i recerca contemporània inLoft de Copons; i Cèlia Mallafré, membre del grup de recerca PATRIARQ-CAIT de la URV entorn de la pedra seca i col·laboradora de la Fundació el Solà.

A continuació, els participants en la jornada podran veure com es construeix un mur de pedra seca. El mestre marger Albert Gavaldà en farà una demostració construint-ne un a l’hort del Museu de la Vida Rural i Els Corremarges explicaran la relació entre la pedra seca i la biodiversitat.

També es projectarà el documental Pedres plenes de vida, de Jordi Giribet. Un projecte artístic que reivindica el valor de les construccions de pedra seca del territori a través d’un documental de ficció i un conte il·lustrat.

Durant tota la jornada, els participants podran veure al Museu l’exposició Nit de Pedra Seca, del centre de cultura i recerca contemporània inLoft de Copons.

 

Més informació i inscripcions

La jornada és d’accés gratuït, però caldrà inscriure-s’hi prèviament a través de la web del Museu.

Informació i inscripcions a la jornada a la web del Museu

Aixopluc 16159. Copons (Anoia) Fotografia © Joan Sorolla

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.