L'exposició Pla de Residus 1990 arriba a l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà - Cultura i Paisatge

L’exposició Pla de Residus 1990 arriba a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

El dimarts dia 7 de juny va obrir les portes l’Exposició commemorativa dels 30 anys de l’oposició popular al Pla de Residus de 1990 a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, ubicat a l’antic hospital de Santa Magdalena de Montblanc, on es podrà visitar fins al divendres 8 de juliol, en horari de 8 a 15 hores, de dilluns a divendres.

L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ha situat l’exposició al primer pis del claustre i l’ha complementat els plafons i el vídeo de l’exposició amb documents procedents del seu fons relatius al pla de residus de 1990, fotografies cartelleria, samarretes, pasquins i altres elements gràfics i visuals.

L’exposició en si és una de les cares visibles del treball de recerca i recuperació de material efectuat amb el suport de la Diputació de Tarragona i de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria. Consta de 8 plafons, que repassen els antecedents, el Pla de Residus de 1990, la formació de l’oposició popular, la cronologia dels fets relacionats i l’aturada del Pla, un tríptic que resumeix els plafons de l’exposició, i un audiovisual amb fotografies i un vídeo, fet amb motiu del 10è aniversari, dels fets més importants que tingueren lloc.

La part més rellevant del treball de recerca és, però, la realització de la pàgina web https://pladeresidus1990.cat, on es va incorporant tot el material que es recupera, molt d’ell provinent de particulars que l’han conservat durant aquests anys, i que arribarà a tenir més de 5.000 documents, sobretot fotografies i reculls de premsa.

Algunes curiositats sobre el claustre de l’antic hospital de Santa Magdalena de Montblanc: A la planta baixa, les arcades són fetes a partir d’arcs apuntats mentre que els arcs del primer pis són carpanells, de la mateixa manera que ho era l’arc de la porta d’accés a la planta noble. Al mig del claustre hi ha una cisterna amb un escut de la vila. El paviment fet amb pissarres i palets de riu és l’original del s. XVI. També podem observar una modesta galeria a les golfes que configura el tercer pis del claustre.

Per a més informació i descàrrega de fotografies i documents sobre el Pla de Residus de 1990, entreu al lloc web del projecte https://pladeresidus1990.cat

Exposició Pla de Residus 1900. ACCB. Montblanc, 7 de juny de 2022.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.