Marc Moncusí, pregoner de les Decennals - Cultura i Paisatge

Marc Moncusí, pregoner de les Decennals

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

El prestigiós músic i director d’orquestra vallenc Marc Moncusí torna a les Decennals amb una nova responsabilitat que accepta amb gratitud i responsabilitat, conscient de la significativa tasca que les festes de Valls  desenvolupen a favor de la cultura, l’art i la societat.

El Teatre Principal de Valls acollirà el tradicional pregó, un dels actes rituals més significatius de les Festes Decennals. (28 de gener, 17:30h). En aquesta ocasió, dalt de l’escenari hi haurà un músic, un director d’orquestra vallenc amb projecció internacional, un gran ambaixador de Valls i de la seva potencialitat cultural: Marc Moncusí i Solé.

L’acte intercalarà la lectura del pregó per part del músic amb diferents apartats artístics que ompliran l’escena de l’històric Teatre Principal que va ser estrenat a les Decennals de 1851.

A banda d’haver viscut les Decennals en diverses ocasions, per les del 2001, Marc Moncusí va dirigir un concert extraordinari amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya a Valls, concretament al Centre Cultural Municipal.

El vallenc assumeix l’encàrrec amb “gratitud i responsabilitat”, conscient de la rellevància d’aquestes festes “per als vallencs i les vallenques, però també per la gent d’arreu” donada la transcendència artística, cultural i espiritual que l’efemèride ha anat adquirint al llarg de la seva història. Ho fa també agraït per la mateixa història personal i tot allò que ha après gràcies a la seva mare i la seva àvia, tot un referent en el món de l’ensenyament del piano a Valls.

Moncusí destaca la “singular i significativa tasca que les Festes Decennals de Valls desenvolupen a favor de la cultura i l’art”, esdevenint una oportunitat única per reflexionar, establir nous horitzons i assolir nous “reptes amb sentit comú i amb confiança en els professionals del sector.”

© marcmoncusí.com

Marc Moncusí

Marc Moncusí va iniciar els seus estudis musicals a l’edat de sis anys amb la seva mare, Carmina Solé. Va estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, direcció d’orquestra al Reial Conservatori Superior de Música de Madrid i a la Universitat Carneggie Mellon de Pittsburgh (Màster of Music), on es va diplomar amb una tesi sobre la Simfonia N.4 “New York” de Robert Gerhard.

Amb el temps, va ampliar la seva formació de la mà de Jesús López Cobos a l’Orquestra Simfònica de Cincinnati (2000-2001) i a la Deutsche Staatsoper de Berlín convidat per Daniel Bareboin (2001-2004).

L’any 2001 Marc Moncusí va ser director assistent de Julius Rudel a Pittsburgh en la primera producció mundial en anglès de l’òpera “Die Bürgschaft” de Kurt Weill i el 2011 va ser director assistent al Teatro de La Zarzuela de Madrid i al Gran Teatre del Liceu de Barcelona en l’estrena mundial de l’òpera “Jo, Dalí “ de Xavier Benguerel sota la direcció de Miquel Ortega.

Ha dirigit l´Orquestra de la Volksoper de Viena i Simfònica de Munich com assistent de David Giménez en el Belcanto Concert Tour 2015 amb Diana Damrau i Nicolas Testé.

En el camp operístic ha dirigit Madama Butterfly (Gran Teatro de La Habana, 2012), El Barbero de Sevilla (Medellín, 2014) i Doña Francisquita (Medellín, 2016), i ha enregistrat les òperes de cambra “El Paradís de les muntanyes” i “URBS” de Jesús Rodríguez Picó amb el Barcelona Modern Project.

Marc Moncusí ha treballat amb artistes de la talla del trompista Abel Pereira, la soprano Carolina López Moreno, les mezzosoprano Annunziata Vestri, Mónica Danilov i Ana Häsler, els pianistes Raphael Lustchevsky, Zbigniew Raubo, Fabio Witkowski i Cecilio Tieles, els guitarristes Raúl Zambrano, Jay Sorce i el Quartet Sensemayá, els violinistes Adrian Justus, Evelio Tieles, Salma Sorour, i Emanuel Salvador, els violoncel·listes Asaf Kolerstein i Adolfo Ramos, els tenors Antoni Comas, Francesc Garrigosa, Ricardo Bernal, Oscar Marín, Nester Martorell i Jesús Álvarez, els barítons Gaspar Colón, Omar Carrión, Fernando Cisneros i Lluïs Síntes, l’oboista israelià Yigal Kaminka, la flautista Mariaceli Navarro, o els directors d´escena Carlos Palacios i José Darío Innella entre d’altres.

El vallenc ha dirigit en auditoris com el National Center of Performing Arts de Beijing, el Qintai Concert Hall de Wuhan (Xina), el Teatre Cláudio Santoro de Brasilia, el Palacio de Bellas Artes de Ciutat de Mèxic, la Sala Nezahualcóyotl de Ciutat de Mèxic, el Gran Teatre de l´Havana, l’Òpera d´El Cairo, el Centre Cultural Ollin Yoliztli de Ciutat de Mèxic, la Sala Felipe Villanueva de Toluca (Mèxic), el Teatro Universitario de la UANL (Monterrey, Mèxic), el Herzliya Center for Performing Arts (Israel), el Teatro Metropolitano de Medellín, el Sendesaal de Bremen, el Silesian Philharmonic Concert Hall (Polònia) o el Katherine M. Elfers Hall (Lakeville, EEUU).

Compromès amb les seves arrels

L´any 2004, Marc Moncusí va fundar el Barcelona Modern Project que es dedica a la interpretació i enregistrament d’obres mestres dels segles XX i XXI. A través d’aquesta iniciativa ha enregistrat diversos CD´s com ara els monogràfics de Xavier Benguerel, J.M. Mestres Quadreny, Anna Bofill i José Luis de Delás, un CD amb els primers enregistraments mundials de concerts inèdits de L. Balada, J. Rodríguez Picó i J. Guinjoan, un CD enregistrat en directe el desembre del 2008 al MNCARS de Madrid, i un monogràfic dedicat a la figura del compositor Cristóbal Halffter enregistrat en directe per Ràdio Bremen a la Sendesaal de Bremen l´octubre del 2010 i produït per l’Instituto Cervantes.

Amb el Barcelona Modern Project ha tocat a Viena (Festival Spanien Modern 2009 i 2011), a l’Auditori del MNCARS de Madrid en el cicle del CDMC, a la Sala Mompou de Barcelona, a l’Auditori de la Fundació Catalunya La Pedrera (Barcelona), a la Fundació Miró de Barcelona, a la Sendesaal de Bremen en el Cicle Polifonia de Compositores organitzat per l’Institut Cervantes (Bremen 2010) i al Festival Aujord’hui Musiques 2010 de Perpinyà, entre d’altres.

A més, des de la temporada 2005-06 és director artístic de l’Associació de Concerts de Reus i des del 2018 professor convidat del Conservatori Nacional de Música de Mèxic. També és convidat regularment a realitzar classes magistrals de direcció d’orquestra a El Sistema-Fundación Musical Simón Bolívar de Veneçuela, l’Acadèmia Diesis a Sevilla, l’Harmonie Ensemble i AIDO “José Collado” a València, entre altres institucions.

En contacte directe amb les noves tendències i amb la sensibilitat i l’esperit contemporani, Moncusí no ha perdut mai de vista les seves arrels esdevenint un professional implicat en el desenvolupament cultural, artístic i social del nostre país: un autèntic ambaixador del talent, el compromís i l’entrega.

Per a més informació:

https://marcmoncusi.com/

Marc Moncusí
Marc Moncusí

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.