Mayte Vieta il·lumina el Castell de Vila-seca - Cultura i Paisatge

Mayte Vieta il·lumina el Castell de Vila-seca

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Com si d’una artista del Romanticisme es tractés, Mayte Vieta s’atansa a la naturalesa i hi aboca els sentiments més íntims i privats, un procés de despullament i coneixement que tenyeix les obres d’una pàtina de temps en suspensió.

Mirant cap amunt, ens hem fet intel·ligents, ens hem qüestionat l’univers i hem pres consciència de la immensitat de la naturalesa. 

Entre aquestes coordenades s’insereix el projecte expositiu Cosmos • Mirar en la foscor entre les estrelles, comissariada per Natàlia Chocarro, és un conjunt d’instal·lacions elaborades ad hoc pel Castell de Vila-seca, on l’artista s’emmiralla a l’univers amb el desig de vincular-s’hi, de sentir-se ancorada, de pertànyer-hi. Perquè «mirant cap amunt» ens hem fet intel·ligents, ens hem qüestionat l’univers i hem pres consciència de la immensitat que ens abraça. Mirant cap amunt hem après, també i sobretot, a imaginar, a somiar altres formes de ser i d’estar en el món.

Mayte Vieta, artista visual que inicia la seva singladura en l’art a finals de la dècada dels anys vuitanta, també ha mirat cap amunt empesa per un desig d’alliberació i transcendència. En la contemplació de la celístia estel·lar i la infinitud del mar, l’artista expressa una forma de felicitat complexa que conté, a parts iguals, sentiments trobats de plenitud i de fuga. Al sentiment de plenitud l’acompanya una estranya percepció de malenconia, una mena d’estupor davant la dimensió incommensurable de la natura, que tan aviat ens acaricia com ens estreny.

L’exposició es podrà visitar al Castell de Vila-seca des del 8 de juliol fins al 13 de novembre de 2022, en horari de 10.00 a 14.00 h els dijous i divendres, de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h els dissabtes, i de 10.00 a 14.00 h els diumenges i festius.

Mayte Vieta a Vila-seca
Mayte Vieta - Cosmos- Castell de Vila-seca.
Mayte Vieta a Vila-seca
© Mayte Vieta
Mayte Vieta a Vila-seca
Mayte Vieta - Cosmos- Castell de Vila-seca.
Mayte Vieta a Vila-seca
Mayte Vieta - Cosmos- Castell de Vila-seca.

SOBRE MAYTE VIETA

MAYTE VIETA (Blanes, Girona, 1971)
Mayte Vieta és una artista visual que utilitza com a mitjà d’expressió l’espai i la llum a través de la fotografia, l’escultura i la instal·lació. El treball d’aquesta creadora s’inscriu en el d’una generació de creadors sorgida a la dècada dels noranta i que troba en la natura –l’hàbitat entès com a espai emocional– i el cos els motius essencials de la seva recerca. La utilització de fotografies de gran format li permeten capturar paisatges (des)localitzats, dels quals emergeix el respir de l’emoció i el sentiment d’un temps fugit.

La relació entre art i natura constitueix un dels principals fonaments del seu corpus creatiu. Les seves obres expressen una profunda observació entorn de la fragilitat de la vida, alhora que ens interpel·len, tot convidant-nos a submergir-nos en nosaltres mateixos; una invitació al més íntim, a la introspecció, que projecten atmosferes al voltant de les imatges. Unes imatges que se’ns presenten en pausa, en un temps que se’ns revela suspès entre la llum, les penombres i la foscor per establir una connexió amb l’imperceptible i, sovint, inexplicable: la recerca de la transcendència.
Des dels inicis de la seva trajectòria artística, Mayte Vieta, que compta amb una reconeguda trajectòria internacional, ha participat en l’evolució d’aquest diàleg entre cultura i natura en consonància amb la seva investigació plàstica, que la vincula amb el pensament del Romanticisme, on el paisatge és entès com a mirall de l’ànima.
En el seu cas, però, la temptació envers el lirisme es veu compensada per un treball tècnicament rigorós en el tractament de la imatge, en la composició de les fotografies i en la manera d’articular les projeccions de les seves instal·lacions. Cal destacar, també, la importància dels efectes de la llum amb els quals l’artista aconsegueix projectar una atmosfera màgica, a voltes tel·lúrica, que ens connecta amb el temps d’ahir. En la creació de Mayte Vieta hi ha, sens dubte, un component estètic rellevant, una recerca commovedora de la bellesa que ens permet atansar-nos al nostre jo més íntim.

Castell de Vila-seca

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.