RUSC 2024: poesia a l’Espluga de Francolí - Cultura i Paisatge

RUSC 2024: poesia a l’Espluga de Francolí

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

El Museu Terra presenta el programa d’actes de la dotzena edició del festival de poesia RUSC, sota la direcció artística d’Alba Vinyes Lasso, que se celebrarà del 19 al 27 de juliol a l’Espluga de Francolí coincidint amb la Festa Major del municipi.

El Museu Terra, de la Fundació Carulla, esdevindrà el punt de trobada del panorama poètic català on es podran sentir algunes de les veus més contrastades i joves del país; tot un cartell de prestigi a l’Espluga de Francolí, únic a les comarques de la Ruta del Cister.

El RUSC 2024 començarà el divendres 19 de juliol a les 18.30 h amb la presentació del llibre I llavors em va dir. Un nou concepte del Tarot. Editat per Edicions Poncianes, coorganitzadora habitual del RUSC, el llibre és obra de la mèdium Amor Estadella i del jove poeta Oriol Sauleda. A les 20 h del mateix divendres 19 de juliol, es farà el concert Rebrotar, una obra musical d’Anna Amigó Vilalta que, acompanyada d’un quintet de corda, explica el procés de separació entre persones i natura. 

Una de les mels més dolces d’aquest RUSC arribarà el dijous 25 de juliol a les 20 h, en què tindrà lloc el recital principal del Festival. Enguany, amb la participació d’Eva Ortega, Misael Alerm, Helena Martínez-Ferreruela, Eduard Sanahuja i Jordi Solà, i l’actuació musical de La Companyia MINIMíssimA. 

RUSC Poesia, Museu Terra, l'Espluga de Francolí
Festival de poesia RUSC. Museu Terra. L'Espluga de Francolí. Edició de 2022.

L’endemà, el 26 de juliol s les 19 h es farà l’espectacle Boscúria, a càrrec de l’escriptora Gemma Ventura i del músic Xarim Aresté. El duet convidarà el públic a passejar pel misteri i la saviesa del bosc. A partir de versos d’escriptors com Wislawa Szymborska o Jacint Verdaguer i de cançons de Xarim Aresté, tots dos assenyen els rebrots del bosc, l’expansió subterrània de les arrels, la generositat dels arbres, la cruesa i la bellesa amb què la muntanya reneix a cada moment i la forma com ens fa de mirall. Aquest és l’únic acte del RUSC amb entrada de pagament, que es pot adquirir a la web del Museu.

No podia faltar entre la programació una nova edició del Rusquet, l’espectacle infantil del RUSC el dissabte 27 de juliol a les 11 h i anirà a càrrec de La Sola Cia. Pomes, peres i poemes és el títol d’un espectacle que apropa la poesia catalana als més petits amb teatre d’objectes, pomes, peres i un embut.

El darrer acte del RUSC serà el mateix dissabte a les 12 h, amb la inauguració d’una exposició temporal que acollirà el Museu Terra durant els pròxims mesos i que porta com a títol Meravella. Una mostra del CDAN (Centro de Arte y Naturaleza Fundación Beulas) que gira entorn de la capacitat de meravellar-nos davant la bellesa delicada de plantes, insectes i altres elements naturals, fomentant una nova consciència ambiental íntima i esperançadora. Tres artistes (Toya Legido, Juan Millás I Marta Sánchez Marco) convidaran a passejar entre el somni i la realitat a través de diverses disciplines artístiques.

Tots els actes dels RUSC són d’entrada lliure i gratuïta, excepte l’espectacle Boscúria, l’entrada per al qual es pot adquirir per 5 € a la web del museu.

Per a més informació: https://museuterra.cat/rusc-2024/

RUSC Poesia, Museu Terra, l'Espluga de Francolí
Cartell de RUSC 2024. Poesia. Museu Terra a l'Espluga de Francolí

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.