Programació de l’Any Francesc Català-Roca a Valls - Cultura i Paisatge

Programació de l’Any Francesc Català-Roca a Valls

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

La ciutat de Valls ja ho té tot a punt per commemorar l’Any Català Roca, una efemèride nacional que s’esdevindrà durant tot aquest 2022, declarada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i que donarà inici a tot un seguit d’actes aquest dissabte 19 de març a Valls, dia en què tot just es compliran cent anys del naixement del fotògraf vallenc. La commemoració nacional vol posar en relleu la persona i obra de Francesc Català-Roca, recuperar i divulgar la memòria d’aquest fotògraf universal, així com posar en valor la seva empremta en el patrimoni col·lectiu català.

D’aquesta manera, Valls vol difondre la vida i obra de Català-Roca amb diversos actes, el primer dels quals serà la descoberta d’una placa commemorativa en la que va ser la seva casa natal, una obertura que també comptarà amb parlaments institucionals i els pilars de les dues colles dels Xiquets de Valls, Colla Vella i Colla Joves. Completaran les propostes diverses mostres, que es podran veure en els espais expositius del Museu de Valls al llarg de l’any.

Programació de l’Any Francesc Català-Roca a Valls

19 de març – Acte d’obertura de l’Any Francesc Català-Roca a Valls

12 h. migdia – Davant la casa a on va néixer: carrer de la Cort, 28.

Presidiran l’acte l’Alcaldessa de Valls i la Directora General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i comptarà amb la participació d’Andreu Català, fill del fotògraf, Laura Terré, comissària de l’Any Francesc Català-Roca.

Descoberta de la placa a la casa a on va néixer. Pilars d’homenatge a càrrec de les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls.

 12.30 h. –   Al vestíbul del Museu de Valls/Arxiu Comarcal de l’Alt Camp

Obertura de l’exposició Autoretrats de Francesc Català-Roca

Organitza: Ajuntament de Valls / Museu de Valls /Arxiu Comarcal de l’Alt Camp

22 abril- 26 juny- Exposició Francesc Català-Roca i els fotògrafs del seu temps.

20 h – Sala d’exposicions del Museu de Valls

Obertura de l’exposició Francesc Català-Roca i els fotògrafs del seu temps                

La col·lecció fotogràfica del Museu de Valls es va iniciar l’any 2000 amb l’adquisició de fotografies de Pere Català Pic. Des d’aleshores ha anat creixent amb la incorporació de fotografies dels germans Francesc i Pere Català, i dels seus contemporanis: Otto Lloyd, Agustí Centelles, Emili Godes, Xavier Miserachs. Joan Colom, Oriol Maspons, Colita, Ramon Massats, Ricard Terré, Leopoldo Pomés, Pilar Aymerich, Joan Fontcuberta, Pere Formiguera, Toni Catany, Toni Cumella, Manel Esclusa, Humberto Rivas, Ferran Freixa, Marta Povo, Ouka Leele, etc. Una selecció d’aquest fons format per més de tres-centes imatges es mostra en aquesta exposició. Organitza: Museu de Valls.

Juny-juliol –  Exposició Francesc Català-Roca. Un llibre per Valls

Sala d’exposicions de Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs

La ciutat de Valls va encarregar per les Festes Decennals de 1991 un llibre a Francesc Català-Roca sobre Valls i l’Alt Camp. En l’exposició es presenten les fotos originals del llibre i alguna que finalment no es va publicar. 

Organitza: Museu de Valls, amb la col·laboració de l’IEV.

Novembre-gener – Exposició Els Català, fotògrafs d’un segle.

El Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya han produït una  mostra sobre la nissaga dels fotògrafs Català. La primera itinerància de l’exposició es podrà veure a Valls, lloc de naixement de tots ells.

Organitza: Museu de Valls /Arxiu Comarcal de l’Alt Camp / Arxiu Municipal de Valls, Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Altres activitats

Exposició itinerant: El Dalí de Català-Roca

El Museu de Valls va produir, per la Primavera fotogràfica de l’any 2004, la mostra Els Dalí de Català-Roca. En motiu de l’Any Francesc Català-Roca, es refà aquesta exposició que recollia la curta però intensa relació del fotògraf amb l’artista, de la  qual en van sortir unes de les millors imatges conegudes del geni empordanès. La mostra es posarà a disposició de les institucions o museus que vulguin exhibir-la .

Testimonis d’homenatge de Francesc Català-Roca

Arran de la mort de Francesc Català-Roca, el mes de març de l’any 1998, el Museu de Valls va recollir els testimoni de persones que van conèixer al fotògraf vallenc. Entre els que hi van participar hi havia artistes com Antoni Tàpies, Josep Guinovart o Eduardo Chillida, fotògrafs com Xavier Miserachs o Colita, crítics d’art, amics, etc. En aquests moments, amb els responsables de l’any Català, s’està estudiant com posar a disposició del públic tots aquests testimonis únics.

F. Català-Roca. Autoretrat. Barcelona, c. 1952 © Fons Fotogràfic F. Català-Roca - Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya 

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.