Un espai original, únic al món - Cultura i Paisatge

Un espai original, únic al món

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

El Museu Fàbrica J.Trepat de Tàrrega, popularment coneguda com “Cal Trepat” fou el principal productor de maquinària agrícola a l’estat espanyol durant el segon terç del segle XX. Actualment convertida en museu, passejar per dintre les seves naus ens transportarà cap a un passat marcat pel dia a dia del treball a l’interior de la fàbrica.

La ciutat de Tàrrega, perfectament situada en un encreuament de camins principal, conserva un interessantíssim barri medieval amb herències creuades entre cristians i jueus; un bon exemple de cases modernistes en diferents carrers que envolten un actiu centre comercial; i és la seu del Museu Comarcal de l’Urgell. Ara, a més a més, hom pot fer una “mena de viatge en el túnel del temps” visitant la museització de l’antiga fàbrica de maquinària agrícola J. Trepat.

Aquesta empresa industrial fou un dels grans protagonistes de la mecanització del camp català i espanyol des del 1914 fins als anys setanta del segle XX. Durant les dècades del quaranta i cinquanta del segle passat dominaren comercialment el mercat espanyol de màquines segadores. Ara reconvertida en el museu de la mecanització agrària hom pot viure les sensacions i respirar l’atmosfera del dia a dia dels antics treballadors de Cal Trepat, mentre fa un recorregut per les naus de la foneria, dels tallers i dels modelistes pot veure en funcionament un espectacular embarrat, que acciona, al mateix temps, una vintena de màquines (torns, torns revòlver i mandrinadores). Durant tot el recorregut anem acompanyats d’un guia que fa les oportunes explicacions, a més, de visualitzar uns audiovisuals on s’explica la història de la fàbrica contextualitzada a la seva època, el procés de la fosa del ferro i el testimoni de l’únic treballador viu que va entrar a treballar a Cal Trepat abans de la guerra civil, l’any 1934. Un espai diferent i original.

Retornats d’aquest “viatge en el temps” hom pot degustar la bona cuina d’aquestes terres. Sens dubte una jornada rodona, que podem acabar tot estirant les cames pels jardins i places del Parc de la Serra de Sant Eloi amb unes vistes incomparables als paisatges de l’Urgell i la Segarra.

© Museu de la mecanització agrària cal Trepat- Tàrrega
© Museu de la mecanització agrària cal Trepat- Tàrrega

©Fotografies: Museu Fàbrica J.Trepat de Tàrrega

Diumenges visita guiada sense reserva prèvia a les 12,00h
Per altres dies cal concertar visita guiada al informacio@museutrepat.cat o al 973 311 616

https://www.museutrepat.cat/ca/

cip n antigaFabrica

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.