Un Rusiñol molt actual - Cultura i Paisatge

Un Rusiñol molt actual

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

El bon policia

El bon policia és afilada comèdia que tracta de dos homes que viuen junts i que crien a dos xiquets fills d’un d’ells que s’ha quedat vidu. Fins aquí, l’obra podria formar part del teatre català contemporani, però es dóna el cas que va ser escrita per Santiago Rusiñol i estrenada al Teatre Romea de Barcelona el 1905. L’obra, plena de referències a la vida en parella de dos homes, va causar un bon rebombori entre la societat de l’època, poc avesada a seguir els corrents avantguardistes d’alguns creatius entre els quals destacava Rusiñol.

El teatre de Rusiñol és àgil, ràpid i fluid; de poques pauses i de molta expressió, es diria que està escrit pel lluïment d’un bon actor seguint un text precís, i mordaç que es presta a la improvisació. El bon policia, obra de la qual no n’havíem sentit a parlar fins aquest any passat que s’estrenà al Maldà, està interpretada per dos actorassos [no es pot dir així, així i tot, jo ho dic] el vallenc Ricard Farré i el pratenc Arnau Puig que interpreten, amb un ritme frenètic i amb una agilitat espaterrant, tots els personatges de la comèdia: des de la veïna, Paula que es vol casar amb un d’ells fins als delinqüents, policies, i carcellers de la cel·la d’una comissaria d’una ciutat qualsevol.

La comèdia convida a l’espectador a riure amb els actors mentre es van succeint les clares referències a l’arbitrarietat judicial, al suborn, als prejudicis socials, a l’homosexualitat, a la protesta cívica i a la repressió. Els actors aprofiten per incloure en el text clares referències a l’actualitat i a les preferències d’un públic totalment disposat a passar-ho bé.

El Josep, interpretat per Ricard Farré, ingressa a la policia per poder portar catorze rals a casa; l’Anton, el personatge que interpreta l’Arnau Puig, representa que és un sabater que treballa a casa i que pot tenir cura dels dos fills del Josep, enviudat des de fa poc. Amb els actors, l’escenografia d’Enric Romaní és l’altre element protagonista d’una obra tan vertiginosa com aquesta; els mateixos actors canvien el decorat i els complements del vestuari amb una destresa impressionant.

Rusiñol ha estat de sort aquesta vegada: el Ricard Farré i l’Arnau Puig han sabut entendre, interioritzat i interpretar allò que amb tanta malícia va escriure.

El bon policia,de Santiago Rusiñol al teatre Principal de Valls. 31 de gener de 2022.

El bon policia de Santiago Rusiñol, amb dramatúrgia i interpretació per Ricard Farré i Arnau Puig ha estat una coproducció del Maldà, de Barcelona, i la Fundació Festes Decennals. S’ha representat tres vegades al teatre Principal de Valls, els dies 31 de gener i 1 de febrer, amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1.

El bon policia, comèdia satírica de Santiago Rusiñol, va ser estrenada el 10 novembre de 1905 al Teatre Romea de Barcelona.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.