Una Mare de Déu amb l'Infant del Mestre del Tallat, al MCCB. - Cultura i Paisatge

Una Mare de Déu amb l’Infant del Mestre del Tallat, al MCCB.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

El Museu Comarcal de la Conca de Barberà ha adquirit recentment una Mare de Déu amb l’Infant del Mestre del Tallat que s’havia posat a subhasta recentment. L’obra escultòrica a partir d’ara formarà part del patrimoni comarcal.

El Mestre del Tallat és el nom que els estudiosos Joan Yeguas Gassó i Damià Amorós Albareda van escollir per identificar l’obra d’un notable escultor renaixentista, del qual encara no s’ha trobat el nom, amb una bona mostra d’escultures ubicades originàriament en un entorn geogràfic proper, dins una cronologia entre 1475 i 1510. L’indret on probablement va treballar més va ser el Santuari del Tallat, d’aquí el nom triat per identificat l’artista anònim. Al Tallat, però, hi queda poca obra de l’artista llevat d’unes petites traces en capitells. Potser els estudiosos descobriran que l’emplaçament primitiu de la Mare de Déu amb l’Infant que ens ocupa era el mateix Santuari.

Obres del Mestra del Tallat
Mare de Déu amb l'Infant. Mestre del Tallat. (s.XV- s.XVI) Museu Comarcal Conca de Barberà. Montblanc

Aquesta Mare de Déu havia format part de la col·lecció de la Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica de Figuerola del Camp. Gràcies a aquesta troballa, Damià Amorós va fer un article per a Cultura i Paisatge on es presentava com una peça notable. Ara s’afegeix a altres peces que tenim a les nostres comarques com el Sant Miquel del Castell de Solivella i una mènsula amb figuració femenina que, gràcies a una bona intervenció feta a temps pels impulsors del Centre d’Interpretació del Castell de Solivella, han tornat a la Conca. A l’església urgellenca de Rocallaura es conserven alguns capitells escultòrics, també procedents del Tallat. Hem de deixar constància que una part important de les obres del mestre del Tallat provinents del santuari es troben actualment al museu Maricel de Sitges i al castell de Santa Florentina a Canet de Mar: no són a la Conca, però, afortunadament, es poden veure.

Seguint l’obra del Mestre del Tallat hem de citar el monestir de Poblet on encara podem descobrir algunes de les seves obres com la part d’escultòrica del conjunt de la Porta Daurada, i l’ermita dels torrents de Vimbodí. L’indret més desconegut d’obres del mestre del Tallat era el Castell de Savallà del Comtat. A hores d’ara, al castell en queda poc rastre perquè les obres del mestre es van traslladar a Peralada. Gràcies a un treball d’Inés Padrosa, publicat en part a Cultura i Paisatge, podem conèixer la traça de l’obra del mestre del Tallat a Savallà i a Peralada.

Adjuntem els enllaços a tres articles relacionats amb el Mestre del Tallat publicats a Cultura i Paisatge on, l’article sobre la Casa del Tallat de Josep M Sans Travé ens serveix per contextualitzar l’obra i l’època del nostre preuat escultor avui d’actualitat gràcies a la bona iniciativa del Museu Comarcal de la Conca de Barberà.

Potser aquesta troballa mereixerà una bona exposició per homenatjar l’escultor descobert per Joan Yeguas i Damià Amorós.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.