Vallverdú i el Rector de Vallfogona. Quina sort que tenim! - Cultura i Paisatge

Vallverdú i el Rector de Vallfogona. Quina sort que tenim!

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Enguany, tenim la sort de poder ser partícips de dues grans manifestacions literàries que passen a prop de casa: l’any (100) Josep Vallverdú i l’any (400) Rector de Vallfogona. Del primer en celebrem els seus primers cent anys (per molts anys!); del segon els quatre-cents anys de la seva mort.

Vallverdú és un dels nostres escriptors més estimats, un home que sap escriure el dia a dia d’allò que passa a casa; el Rector de Vallfogona, en canvi, és com el parent que tenim a Amèrica del qual tothom en parla, tothom n’explica històries, però que no coneix ningú.

L’un viu, actiu, simpàtic, proper i entranyable; l’altre, esquerp, barroc, verinós, sorneguer i llest com la fam; ambdós absolutament fantàstics i molt nostres.

Vallverdú el tenim a prop. L’hem sentit i hem parlat amb ell a l’Espluga de Francolí, a Lleida i a Balaguer: és com de la família. La seva literatura ens és coneguda, l’entenem i ens l’hem feta nostra. El Rovelló, és clar, el company que tots hem tingut a la vora caminant per la boira de ponent i pels mil i un paisatges d’una Catalunya que va voler pintar amablement, com si fos seva.

El Rector de Vallfogona és un altre personatge de casa. La padrina ens explicava, a la seva manera, les anècdotes del rector, de l’escolà, del bisbe i d’una margendona que també sortia a escena. Anys a venir, vam anar descobrint la seva poesia, també passejant per Vallfogona de Riucorb quan encara no coneixíem al Modest Corbella: d’aleshores ençà, el coneixement del Rector de Vallfogona ha anat in crescendo dia rere dia (gràcies, Modest).

De l’any Vallverdú n’és comissària Carme Vidalhuguet, filòloga, estudiosa, editora, difusora de la nostra cultura i entusiasta de Vallverdú. És de Torregrossa, també de casa. El comissari de l’any del Rector de Vallfogona és l’investigador, literat i poeta Josep Pedrals, probablement l’home que en sap més del gran poeta català del barroc que fou l’insigne rector. Copio: alguns crítics han considerat Josep Pedrals com una mena de “fill putatiu del Rector de Vallfogona”.

Mirarem d’aportar algunes pinzellades als 100 de Josep Vallverdú i als 400 del Rector de Vallfogona, des d’aquesta modesta tribuna.

El retrat de Josep Vallverdú és de Marcel Bergé; les il·lustracions (n’hi ha una colla) del Rector de Vallfogona són d’Ignasi Blanch.

Us deixem un parell d’enllaços:

Any Josep Vallverdú
https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2023/anyjosepvallverdu/inici/

Any Rector de Vallfogona
https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2023/anyrectordevallfogona/inici/

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.