100 anys del pintor cubista Palau Ferré
El 2021 es commemora el centenari del naixement de Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) un dels noms més singulars de l’art català del segle XX. Pintor, escultor i ceramista, cubista en la composició i expressionista en l’ús dels colors, la seva trajectòria va estar molt influïda pels anys que va viure a París. L’Any Palau Ferré és una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.
Les pintures d’intensos colors del pintor Maties Palau Ferré no deixen a ningú indiferent. Tampoc les seves ceràmiques i escultures. Si els centenaris són el moment idoni per recordar aquelles personalitats que han deixat una empremta a la societat, el cas de Palau Ferré no n’és una excepció. Vint anys després de la seva mort, l’artista torna a estar, avui, plenament d’actualitat.
Aquests darrers mesos s’ha dut a terme una intensa tasca de recuperació de la seva figura en tots els àmbits. A més de diversos estudis especialitzats, va arribar a les llibreries un assaig biogràfic divulgatiu sobre l’artista El pintor que cremava els seus quadres (2019) de Francesc Marco-Palau, i va idear-se un joc participatiu a través de les xarxes socials, #ladonaméspintada, en el qual l’escriptor i periodista Màrius Serra buscava la musa del pintor.
De fet, el món digital és un dels àmbits que més incidència està tenint en el centenari del pintor. Així, @palauferre ja és un dels comptes dedicats a artistes catalans amb més seguidors a Twitter i Instagram.
Accions expositives i museus
El 2021, l’art de Palau Ferré es podrà gaudir també als museus. Així, a més de les obres de la Casa natal de l’artista, a Montblanc, els apassionats dels quadres del pintor -dels paisatges, de les natures estàtiques, de les dones pensatives, dels grans gira-sols- podran gaudir de les seves teles arreu de la geografia.
D’aquesta manera, al moll de costa del Port de Tarragona es pot veure l’exposició “Palau Ferré. Retrospectiva biogràfica”, una exposició panoràmica comissariada per l’historiador Francesc Marco-Palau. El Museu de Tàrrega exposa els arquetips pictòrics del pintor cubista Palau Ferré (1921-2000) en el marc del centenari de l’artista.
El Museu d’Història de Girona exposa un oli primerenc dels anys cinquanta, ple del simbolisme característic de Palau Ferré. Al Museu d’Art Contemporani de Vilafamés, a les comarques de Castelló, el visitant pot trobar-hi un bodegó inicial de l’artista, de tons terrossos. Al Museu Comarcal de la Conca de Barberà hi ha un espai dedicat al destacat paisatgista montblanquí, amb diverses ceres mitològiques i musicals. També coincidint amb la commemoració, Lliçà de Vall ha redescobert les pintures que l’artista va fer a la capella de la casa fortificada de Can Coll als anys seixanta i el Museu de Reus recupera tres dels últims olis de l’artista, amb les seves característiques figures femenines d’ulls ametllats. Datats de 1974, les teles del Baix Camp són les darreres mostres d’una tècnica que l’artista abandonaria per passar a unes renovades tintes xineses, més lluminoses.
També el Museu de Cervera, ha presentat recentment una exposició que relata la relació de “Jaume Ferran i Palau Ferré. Un vincle intel·lectual”. El castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt i el Museu del Vidre de Vimbodí i Poblet han mostrat aquests darrers mesos, temporalment, algunes peces de l’artista, com el Centre de Lectura de Reus, que enguany acull una exposició sobre els valors de Palau Ferré.
Podeu seguir tota l’actualitat de la commemoració del centenari del cubista Palau Ferré a: instagram.com/palauferre/
Escoles, entitats i la catalogació de les obres
Aquesta serà una commemoració que englobarà el conjunt de Catalunya i en la qual també les escoles i l’associacionisme cultural hi tindran un paper fonamental. Així s’estan preparant materials pedagògics per als centres educatius i, en paral·lel, diverses entitats del teixit associatiu, com la Federació Catalana de Voluntariat Social, il·lustraran els seus projectes amb dibuixos de l’artista.
Actes, col·loquis i clubs de lectura recordaran la figura d’un dels artistes del segle XX amb més projecció de les comarques tarragonines que, format a Barcelona i París, també va exposar als Estats Units.
El centenari és també l’ocasió per catalogar el conjunt de les seves pintures, escultures i ceràmiques, avui disseminades en col·leccions particulars, tant catalanes com internacionals.
© Fotografies: Francesc Marco-Palau / Museu de Reus
Més informació:
619907758
@palauferre
https://instagram.com/palauferre/
info@palauferre.cat
www.palauferre.cat