El Brugent, un riu excepcional - Cultura i Paisatge

El Brugent, un riu excepcional

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

El Brugent és sens dubte el riu més net i cristal·lí de les comarques meridionals de Catalunya, del Camp de Tarragona. Un riu considerat fins fa molt poc truiter, zona de salmònids, envoltats d’aigües netes i boscos de ribera esponerosos; on s’hi podien trobar truites de riu, merles d’aigua, crancs de riu autòctons, àligues, falcons i, fins i tot, amb la possibilitat de la presència del turó europeu, espècie avui en greu perill d’extinció, i de la llúdriga.

Sí, el riu Brugent és absolutament excepcional, un corrent d’aigües netíssimes, d’un color blau que deu a les sals càlciques, que neix a la font de la Llúdriga, sota els Motllats, a Capafonts, i baixa amb força, tot serpentejant per Farena, el Pinetell i la Riba, oferint-nos petits salts d’aigua i tolls frescos on la gent s’hi ha banyat històricament i un ambient únic a tot el Camp de Tarragona.

Anys enrere, la força d’aquestes aigües havia estat aprofitada amb una bona quantitat de molins: molins de gra per fer farina, molins paperers que més tard han derivat en una important indústria paperera, etc. Resseguint el seu curs en podem observar les runes de molts d’ells; d’altres, fins i tot, han estat conservats i a dia d’avui s’usen com a habitatges. Fins i tot, a Farena podem allotjar-nos i menjar en l’antic molí de les truites, el molí d’en Fort, esdevingut avui seu d’una associació sense ànim de lucre de caire mediambiental, i que durant molts anys va ser piscifactoria on es criaven les mateixes truites que s’utilitzaven per  repoblar el riu o també hom en podia comprar directament al lloc on havien nascut.

Un altre tret diferencial d’aquest riu és la seva utilització per part dels humans; el Brugent ha estat llargament al podi del llocs d’esbarjo de tota la gent de Reus, Tarragona, Valls o Montblanc i el refugi d’escaladors; a més, el campament de la Font Gran ha acollit generacions de joves que han tingut el seu primer contacte amb la natura i el bosc en les seves estades de colònies i vacances. Avui es manté el refugi dels Masets, situat molt a prop. També podem escollir per  fer estades Farena, amb el refugi de Sant Andreu.

(podeu llegir l’article sencer, obrint l’enllaç adjunt)

Sant Andreu de Farena i la casa coneguda com el Castell. © Foto: Marius Domingo
Antic Molí paperer sota la Penya Roja. © Foto: Marius Domingo

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.