El Bosc de Poblet, una joia forestal - Cultura i Paisatge

El Bosc de Poblet, una joia forestal

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

El Bosc de Poblet és una de les joies forestals de Catalunya i probablement l’espai natural més emblemàtic de la Ruta del Cister. Des de 1984 el bosc de Poblet està protegit com a Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) una figura de protecció establerta per sota d’un parc nacional (com seria Aigüestortes), però superior a la dels parcs naturals.

Però quina és la història del Bosc de Poblet? Com va començar tot? L’article de Manel Martínez, probablement la persona que millor el coneix, ens trasllada a l’any 1901 quan entrà en escena Josep Reig i Palau (Vilabertran, 1863 – Barcelona, 1917). Qui era aquest personatge i què va fer?

L’autor ens descriu amb detall la tasca de protecció, repoblació i gestió del preuat espai natura i també d’algunes de les seves singularitats com el pou de gel i les cases forestals de la Pena, Castellfollit i el Tillar i alguns altres indrets plens d’història i de llegendes.

Al final de l’article ens proposa una excursió per l’alzinar de la Pena, una ruta molt assequible que ens permet descobrir el Bosc de Poblet en tota la seva immensitat.

Pròximament, parlarem de carboneig i del carbó al bosc de Poblet.

Bosc de Poblet- Monestir de Poblet
Dibuix de 1798 del terme del monestir de Poblet amb el seu bosc. © Foto: Manel Martínez
Bosc de Poblet - Cultura i Paisatge
Article de Manel Martínez publicat a la revista Cultura i Paisatge, número 14.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.