El nou Museu del Port de Tarragona - Cultura i Paisatge

El nou Museu del Port de Tarragona

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

El Museu del Port de Tarragona, situat al moll de costa, és més tecnològic, més audiovisual, més interactiu, però manté l’esperit i rigor de sempre a l’hora d’explicar la relació de l’ésser humà amb la mar, situant el Port en el centre d’aquest binomi. El nou Museu del Port s’ubica en un antic magatzem portuari construït al primer terç del segle XX. El museu compta actualment amb un fons de 1625 peces de les quals n’exhibeix 260. Una de les més presents és la barca de pesca “Capitán Argüello” en la que el poeta i editor Carlos Barral es va inspirar per escriure “Catalunya des del mar” solcant les ones davant de les platges de Calafell.

També exposa altres embarcacions i reproduccions de vaixells, entre les quals la reconstrucció a escala d’una de les galeres que van formar part de l’expedició a Mallorca de Jaume I el Conqueridor que va salpar un 5 de setembre de 1229 des de Salou, Cambrils i Tarragona. També destaca el motor dièsel del vaixell ‘Dragonera’ de 32 tones de pes. Un balandre, bótes, eines, uniformes i desenes d’objectes i fotografies completen l’exposició, on adults i infants trobaran mil formes de construir la seva pròpia història marinera al Port de Tarragona.

La nova proposta museística, on el visitant deixa de ser un espectador passiu per passar a ser un actor que interactua amb els nous elements de l’exposició, s’organitza en sis àrees temàtiques que abasten la majoria de les activitats del Port: navegació, comerç, química, pesca, història, cultura… I a més, inclou tres “illes de coneixement” dedicades a tres històries desconegudes pel gran públic. Una dedicada a Miquel de Ballester, el tarragoní que va acompanyar Cristòfor Colom en els seus viatges. Una altra explica el setge sofert per Tarragona durant la Guerra del Francès. I la darrera, relata l’impacte dels bombardejos del port i els barris adjacents durant la Guerra Civil de 1936-39.

La renovació ha apostat per contar la història d’una manera molt més visual i interactiva. Un gegantesc vídeo vertical dóna la benvinguda al visitant a tall d’introducció a la història bimil·lenària del Port i serveix d’immersió en el llenguatge gràfic i entenedor que caracteritza el nou relat del museu. Efectivament, si una cosa destaca en aquesta mostra permanent és l’abundància d’imatges en cada espai, en el que el fons fotogràfic, els gravats i la cartografia hi tenen un paper rellevant; tant a l’hora de contextualitzar i d’informar el visitant com a l’hora de facilitar-li internar-se en el moment històric i les emocions dels protagonistes de cada episodi de la vida i activitats del Port.

Els amants de les emocions, i especialment els més petits, podran experimentar les sensacions que viu un patró de veler en un simulador que els convida a posar a prova les seves habilitats de navegació per portar una embarcació des del Port d’Òstia, a Itàlia, fins al de Tarragona, superant el vent, l’onatge, la nit i altres obstacles. I una mica més enllà, podran deixar-se embolcallar per la projecció en una sala de vídeo de 360 graus que li permetrà viure la jornada de pesca d’uns pescadors del Serrallo. Continuant la visita, trobaran un panell interactiu per conèixer com es converteix una matèria primera química en un objecte d’ús quotidià, un senyal inequívoc de la importància que aquest tràfic ha tingut -i té- per al Port de Tarragona i el seu entorn industrial. Aquest vessant audiovisual es completa amb un vídeo dedicat a l’evolució històrica del Port a través dels segles amb la juxtaposició dels mapes i plànols del Port dels darrers sis-cents anys.

Una experiència de franc, tot l’any

El Museu del Port de Tarragona es pot visitar de forma gratuïta.

Hivern. D’octubre a maig, de dimarts a dissabtes de 10:00 h a 14:00 h i de 16:00 h a 19:00 h. Diumenges i festius d’11:00 h a 14:00 h. 

Estiu. De juny a setembre, de dimarts a dissabtes de 10:00 h a 14:00 h i de 17:00 a 20:00 h i els diumenges i dies de festa d’11:00 h a 14:00 h. Durant el mes d’agost de dimarts a dissabtes de 9:00 h a 15:00 h, a la tarda roman tancat. Diumenges i festius d’11:00 h a 14:00 h. El Port de Tarragona també organitza un seguit de visites guiades durant l’estiu perquè, tothom que estigui interessat, pugui conèixer el perquè i el com del nou Museu del Port.

Activitats. Per apuntar-se a les activitats que organitza el Museu cal consultar la pàgina oficial del Port, www.porttarragona.cat i les xarxes socials @PortTarragona i @MolldeCosta.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.