L'Espai Macià a les Borges Blanques i la Casa Macià a Prats de Molló - Cultura i Paisatge

L’Espai Macià a les Borges Blanques i la Casa Macià a Prats de Molló

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

L’Espai Macià, un lloc on emocionar-te

El 14 d’abril de 1931, Francesc Macià proclamava la República Catalana, una fita inoblidable de la nostra història i que suposava el cim de la seva carrera política. En ocasió del vuitantè aniversari d’aquella fita, el 14 d’abril del 2011, les Borges Blanques inaugurava l’Espai Macià, un Centre d’Interpretació dedicat a explicar qui fou l’Avi però també a difondre’n la seva figura, trajectòria i manera d’entendre el món.

L’Espai Macià és un equipament cultural de l’Ajuntament de les Borges Blanques que mostra la vessant personal, professional i política de qui fou el president de la Generalitat de Catalunya més estimat de la nostra història. Macià, nascut a Vilanova i la Geltrú però fill de pares borgencs, es dedicà professionalment a l’enginyeria a través de l’exèrcit espanyol, en el qual ingressà amb només 16 anys. Tanmateix, arran dels fets del Cu-Cut! de 1905, Macià decidí abandonar tota la seva vida militar i iniciar una nova vida com a polític. Naixia el mite de Macià, d’aquell valent exmilitar que va decidir posar-se al servei del districte electoral dels seus pares a través de la coalició electoral de Solidaritat Catalana. La seva trajectòria política el portaria a abandonar la seva inicial proximitat a la Lliga de Cambó per acabar fundant Estat Català el 1922, quan políticament ja havia fet un gir de 180º i era considerat un candidat republicà, d’esquerres i independentista. La dictadura de Primo de Rivera l’obligaria a l’exili des d’on intentà el Complot de Prats de Molló el 1926 que va ajudar a convertir-lo en el líder de l’oposició a la dictadura a Catalunya. En retornar el febrer de 1931, fundà Esquerra Republicana de Catalunya, guanyà les eleccions municipals del 12 d’abril i restaurà la Generalitat de Catalunya, Macià es convertia en un mite vivent.

A l’Espai Macià el visitant hi descobrirà l’exposició permanent “El Viatge de Macià”, on s’explica la trajectòria del president, el seu vincle amb les Borges o la memòria que pervisqué després de la seva mort, mitjançant diverses maletes expositives, audiovisuals i pantalles tàctils que permeten experimentar les diverses parades del viatge vital de Macià. L’equipament també és el punt d’inici per a la descoberta turística de la zona, especialment la comarca de les Garrigues, i compta amb una sala d’exposicions temporals especialitzada en art i història. Vine a descobrir el somni de Macià. Vine, i emociona’t.

Marc Macià Farré
Historiador

La Casa Macià a Prats de Molló

La Casa Macià, a Prats de Molló

La Vil·la Denise és una casa senyorial envoltada pel torrent del Castilló, el riu Tec i la carretera entre Prats de Molló i la Presta (Vallespir).

El 1926 aquesta vil·la va ser llogada per Francesc Macià, aleshores coronel a l’exili, com a centre d’operacions i seu de l’Estat Major per coordinar el que actualment coneixem com a fets de Prats de Molló. Una placa commemorativa al portal d’entrada de la vil·la ho recorda.

El 4 de novembre del 1926 la gendarmeria francesa va detenir Macià després que un espia de Mussolini, Riccioti Garibaldi, informés de l’operació les autoritats espanyoles. Seguint la carretera en direcció oest, a pocs metres i a l’esquerra, hi trobem un petit monòlit dedicat a la memòria de Francesc Macià.

La història recent: l’Associació Casa Macià

El 10 de setembre de 2020, el fotoperiodista Jordi Borràs i la periodista Mireia Domènech publicaren un reportatge a La Mira (https://www.lamira.cat ), en què advertien de la possible venda de la casa i feien una crida a la necessària compra per fer-la reviure com a patrimoni de país.

Així fou com un grup de catalans del nord i del sud de Catalunya es posaren en contacte amb el notari de Prada de Conflent (fill de Prats de Molló) i els seus descendents, els quals llogaven la casa i la mantenien pràcticament intacta. Els hereus del notari esperaven que algú adquirís la casa per retornar-li el simbolisme històric que havia tingut. El 14 de desembre de 2020 se signà la compra per part de l’empresari Jaume Aragall, el qual finançà l’adquisició de la vil·la i posteriorment en cedí l’ús a l’Associació Casa Macià, que s’hauria d’ocupar de gestionar-la durant els següents vint anys.

Més informació: https://casamacia.cat/

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.