Una donzella de Montblanc al Tirant lo Blanc - Cultura i Paisatge

Una donzella de Montblanc al Tirant lo Blanc

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Sabeu que a la novel·la de cavalleria per excel·lència, Tirant lo Blanc, escrita al segle XV pel noble valencià Joanot Martorell, hi apareix una curiosa i peculiar referència de la nostra estimada vila de Montblanc?

Tirant lo Blanc és considerada la primera novel·la moderna d ́Europa i una de les més importants de la literatura universal. És una novel·la cavalleresca, que no de cavallers -segons el millor coneixedor de l’obra, el professor Martí de Riquer-, escrita al 1460 i que pertany al Segle d ‘Or Valencià.

En ella l ‘escriptor ens relata les gestes bèlliques del cavaller Tirant i destaca amb un domini de la tècnica narrativa extraordinari, la vida cortesana del moment i la intensa història d’amor que viu Tirant amb Carmesina, narració que atresora connotacions de gran sensualitat en un context d ́alta temperatura eròtica i una llibertat moral inconcebible per l’època. Ubicant la història en llur context temporal cal dir que, ple de somnis, Tirant embarca a Sicília amb l ‘objectiu d ‘ajudar l ’emperador contra l ‘atac turc, està molt lluny de saber que en este lloc trobarà el seu destí amorós que li farà perdre el sentit.

Una poderosa flota d ́onze galeres és apa- rellada per marxar amb l ́ànima d ́alliberar l’Imperi Bizantí de l’atroç setge dels otomans que pateix Costantinoble des de fa mig segle. Joanot Martorell va convertir esta il·lusió, ja pràcticament inútil en els anys en què escrivia els turcs havien pres i saquejat Bizanci el 1453, set anys abans de començar a escriure la novel·la-, en l’objectiu fonamental de l ‘errança cavalleresca. En escriure esta idealitzada realitat alternativa, Martorell fa una construcció d ‘història-ficció, una ucronia, en la qual Tirant salva l’imperi romà. Este és un dels objectius de la visió novel·lesca: saber allò que podria haver sigut si els cavallers del seu temps hagueren actuat com el seu heroi novel·lesc.

 

(Podeu continuar la lectura obrint el PDF adjunt)

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.