Pilarín Bayés i Natàlia Ferré: art i història a Salou - Cultura i Paisatge

Pilarín Bayés i Natàlia Ferré: art i història a Salou

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

En el Camí de Costa, Salou desplega art i història. D’una banda, l’escultura en bronze del rei Jaume realitzada per la ceramista i escultora Natàlia Ferré i de l’altra el mural que captura la partida del monarca Jaume I el Conqueridor en direcció a la conquesta de Mallorca fet per la destacada il·lustradora Pilarín Bayés.

El port medieval de Salou era un enclavament natural, molt important en aquella època. Així, el 5 de setembre de 1229, l’estol català, sota el comandament del monarca, va salpar des del port natural de Salou amb l’objectiu de conquerir l’illa de Mallorca.

La il·lustració, amb una longitud aproximada de 12 metres i una alçada de 2,5 metres, pren vida a través d’un material sintètic sostingut per taules de resina, una substància robusta i apta per a l’exposició a l’aire lliure. Dins del mural, la il·lustradora Pilarín Bayés ha integrat citacions directes del monarca extretes del “Llibre dels Fets”, descrivint com en el moment de la partida, més de 155 naus amb veles blanques omplien l’horitzó marí. No obstant això, aquesta és una interpretació lliure de l’autora, permesa pel seu distintiu estil artístic que l’ha consagrada en l’àmbit mundial.

Pilarín Bayès a Salou
Mural ceràmic obra de Pilarin Bayès al passeig de ronda de Salou. © Foto: TAC12

Aquest mural es troba encastat a l’inici del Camí de Costa, a prop del conjunt escultòric del Rei Jaume I, format per la figura del monarca i uns infants jugant, una creació de l’escultora montblanquina Natàlia Ferré, inaugurada el setembre del 2022. L’emplaçament se situa davant de la cala de les Ferreries, just abans d’arribar a les muralles del fortí del Llatzaret. L’artista té altres obres a Salou Exemples com «La puntaire de Salou» i «El Ball de Bastons de Salou» instal·lades, respectivament, en el Passeig Jaume I i al Carrer Ponent de la capital de la costa Daurada.

A través d’aquesta obra, es realça la promoció del ric llegat històric i cultural de Salou d’una manera captivadora, entretinguda i interactiva per a totes les audiències, mitjançant relats enriquits amb tècniques artístiques. Salou, amb la seva història mil·lenària, anhela transmetre a les generacions presents i futures una comprensió més profunda i una estima per les arrels d’aquesta destacada localitat.

Natàlia Ferré a Salou
Escultura de nens jugant de Natàlia Ferré, al camí de ronda de Salou.
Natàlia Ferré a Salou
Escultura de Jaume I, obra de Natàlia Ferré, al camí de ronda de Salou.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.