El Celler del segle XXI
L’antic celler cooperatiu de Vila-seca, projectat l’any 1919 per l’arquitecte Pere Domènech i Roura, ha estat restaurat i convertit en un espai cultural apte per a actes de gran format, un museu i un espai d’ús turístic que, juntament amb el Castell de Vila-seca, amb una important oferta d’art contemporani, donaran forma a un dels complexos culturals més notables del Camp de Tarragona.
Les obres del Celler han consistit en la restauració completa de l’edifici patrimonial (es tracta d’un Bé Cultural d’Interès Local) per a la seva utilització com a edifici multifuncional, cultural i museístic. El projecte ha potenciat l’interès arquitectònic de l’edifici i ha tingut una cura especial dels elements arquitectònics que el fan únic: ha mantingut i respectat la concepció originària dels espais interiors, n’ha preservat els paraments i els materials i ha col·locat les noves infraestructures i elements funcionals en cossos o volumetries annexes sense alterar el Celler original. Tot i amb això, aquest projecte ha estat agosarat pel que fa al seu plantejament: la nova caixa escènica ha convertit l’antiga tàpia del Celler en una nova façana enfrontada al Parc del Castell; d’aquesta manera, el Celler ha deixat de ser una obra inacabada. La intervenció, a més, ressalta els materials preexistents: la pedra de soldó i la configuració de les cobertes. Els cossos construïts de nova planta es situen al voltant, tant la caixa escènica com el nou pavelló de serveis.
Pel que fa als usos del nou equipament, el Celler desenvoluparà diverses funcions independents però, a la vegada, complementàries en el vessant històric, social
i cultural. Això serà possible gràcies, en part, a la museïtzació implementada a l’edifici annex, sobre la recollida del raïm, i la realitat virtual, a través de la qual es mostrarà la història del Celler, la seva arquitectura i el marc social –l’associació cooperativa- que el va fer possible.
El recorregut de la museïtzació és sinuós, i permet explorar cadascun dels racons del Celler, des de l’espai on es fa la recepció del raïm, fins al soterrani, on les premses funcionaven contínuament. En aquest sentit, la museïtzació potencia aquests espais i remet l’espectador a l’època que el Celler encara funcionava com a tal. D’altra banda, l’equipament esdevé un gran espai polivalent i multifuncional que, gràcies a la flexibilitat i a la possibilitat de configurar la sala principal de diverses maneres, amb platea i grades retràctils, podrà acollir actes de tot tipus: actuacions teatrals, projeccions de cinema, espectacles, conferències i altres celebracions. La sala disposa d’una característica poc usual que li atorga un valor diferencial: el fons de la caixa escènica és una gran vidriera que proporciona il·luminació natural a la sala i la fa especialment apta per a usos que un teatre sense obertures no podria proporcionar. El Celler tindrà un aforament per a 517 persones assegudes i pràcticament per a un miler dretes, cosa que permetrà fer-hi actes de gran format.
L’escenari és ampliable a través d’una plataforma que s’eleva i l’equipament tècnic disposa de tots els elements i preinstal·lacions inicials per garantir la seva posada en funcionament i també la de futures ampliacions i especialitzacions.
Consulteu horaris de visita i programació cultural al web Celler de Vila-seca