Els d’aquí, ens hem de cuidar del d’aquí
Editorial
La principal missió de la revista Cultura i Paisatge és la promoció del patrimoni de les comarques que formen La Ruta del Cister. I això és el que fem. Com va dir el mestre, “els d’aquí ens hem de cuidar del d’aquí”. És per aquest motiu que vam pensar a crear productes propis, fins i tot inexistents, i explicar-los d’una manera innovadora amb la finalitat de despertar l’interès dels amants de la cultura, que són, sense cap mena de dubte, aquells a qui adrecem la nostra publicació.
L’edició que teniu a les mans enceta dos vessants editorials que hem emprès amb força i il·lusió. El primer és la difusió de la història del nostre país a partir de la figura dels cent quaranta presidents de la Generalitat. La idea, proposada al consell assessor de Cultura i Paisatge pel Dr. Josep Maria Sans Travé i beneïda per la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu donar a conèixer la figura dels nostres presidents des dels mateixos pobles, viles i ciutats on van néixer o van exercir els càrrecs a través dels quals van accedir a la presidència de la Generalitat. Pretenem que cada poble redescobreixi els seus homes il·lustres i els dediqui un espai públic com a mostra d’homenatge, de la mateixa manera que recordem a tot el país que el que avui és la Generalitat arrenca de la Diputació del General del Principat de Catalunya, creada a les Corts de Cervera el 1359.
L’altre projecte que encetem pretén oferir una visió transversal del territori de què s’ocupa la revista a partir de la unió de determinats indrets en una ruta inspirada en un lligam que els relaciona. Així, en aquest número proposem una ruta jujoliana pel Camp de Tarragona i per La Ruta del Cister. La novetat d’aquesta ruta és que mai s’havia intentat sumar esforços entre tot el patrimoni jujolià. Hi ha una ruta de Jujol a Sant Joan Despí i hi ha hagut intents de fer ruta pel Camp de Tarragona, sobretot per la ciutat nadiua de l’arquitecte, Vistabella i Montferri. Mai, però, s’havia intentat lligar tots els espais del nostre territori on Jujol va intervenir. Poques persones saben que hi ha obra de Jujol al Vendrell, a Roda, a Bonastre, a Constantí, a Vallmoll, a Bràfim, a Vimbodí o a Guimerà, per posar un quants exemples. Cultura i Paisatge presenta la proposta amb modèstia, com si fos una ruta inèdita (que no ho és), una ruta per descobrir, per aventurar-se a trobar els detalls jujolians en els racons més amagats de la seva genial obra.
Amb aquestes propostes pretenem anar teixint complicitats entre La Ruta del Cister, el seu patrimoni i el de les comarques veïnes, i el de tot el país, mitjançant els elements que ens uneixen i que ens fan més grans. Al nostre país s’hi amaga un patrimoni tan gran que, per abastar-lo, sovint han de venir de fora a ajudar-nos. Tenim el deure d’identificar-lo, de protegir-lo, d’estudiar-lo, de fer recerca, i de difondre’l.
Som aquí per això. Els d’aquí ens hem de cuidar del d’aquí. Disposeu d’aquesta revista per donar-lo a conèixer.
Josep Maria Rovira i Valls
Director