Guimerà i els monestirs cistercencs femenins de Vallsanta i la Bovera.
“Jo sense sol i tu sense fe, no tenim res a fer“
Més enllà dels grans monestirs cistercencs de Poblet, Santes Creus i Vallbona, a les nostres comarques s’hi fundaren altres cenobis. A la comarca de l’Urgell, a la vall del riu Corb, ben a prop de la bonica vila medieval de Guimerà, hi ha els antics monestirs femenins de la Bovera i Vallsanta, ambdós filials de Vallbona.
Planifiqueu bé la visita. A Guimerà hi podeu passar tot el dia, o combinar-lo amb escapades als dos pobles veïns: Vallfogona de Riucorb (el rector de Vallfogona, l’església i el Balneari) i Ciutadilla (l’imponent castell i l’església). A tots tres pobles hi ha bons restaurants. Reserveu taula.
Abans de res:
Quan arribeu a Guimerà, us aconsellem que aneu directament a la plaça Major i entreu al Museu la Cort del Batlle, antic ajuntament convertit en museu, que us servirà per entendre tot el que podeu fer a Guimerà.
La planta baixa i la primera planta del Museu la Cort del Batlle són espais dedicats als monestirs cistercencs de Vallbona, Vallsanta, la Bovera i el Pedregal. La segona planta acull un auditori on es realitzen exposicions temporals i s’hi projecten audiovisuals de Guimerà i el seu patrimoni històric. Una
Un passeig medieval:
Guimerà és una vila medieval que conserva bona part de la seva estructura. Passegeu pels portals de l’antiga muralla que tancava el recinte. Cal Manseta, edifici amb façana goticorenaixentista (s. XV-XVI) que correspon a l’antic hospital de la vila. Al costat hi ha la capella de Sant Esteve (s. XIV) era la capella annexa de l’hospital.
És característic de Guimerà, la varietat d’arcs i de coberts que es troben en els carrers de la part vella, els porxos prop de la plaça Major. Aquesta forma de construir emprant arcs coberts era motivada perquè el poble és construït damunt d’un fort desnivell, fet que determina que els carrers siguin esglaonats. Els carrers més emblemàtics són el carrer Major, el carrer de la Cendra, el carrer de la Capella i el carrer de les Costetes; i naturalment, la plaça Major, amb un conjunt de cases antigues i un curiós carrer elevat en una banda de la plaça. Una recomanació personal: compreu pa al forn de la plaça Major; si demaneu un pa de quilo, us donaran la torna.
Pugeu al castell i a l’església: (s’hi pot anar a peu, tot xino-xano)
El castell de Guimerà (s.X-XI) destaca per la torre cilíndrica (es pot pujar fins a dalt de tot) que domina la vall i marca des de lluny la presència del poble. Al costat hi ha l’església de Santa Maria. Al seu interior s’hi pot admirar de la Mare de Déu de l’Assumpció (1940), obra de l’arquitecte modernista Josep M. Jujol. Al costat hi ha una còpia, a mida real, de l’antic retaule gòtic (1411-12) obra de Ramon de Mur, que marcà la introducció del nou estil gòtic internacional a Catalunya, que es conserva al Museu Episcopal de Vic.
El santuari de la Bovera i l’antic monestir de Vallsanta. (Estan situats fora vila; s’hi pot anar a peu, però cal preveure el temps d’anar i tornar)
El monestir de Vallsanta és a peu de la carretera, poc abans d’arribar a Guimerà; es veuen les ruïnes de l’església gòtica, amb grans finestrals, d’aquest monestir començat vers el 1235. La Bovera és en un turó a 2 km de Guimerà.
El monestir de la Bovera fou fundat el 1190 pel cavaller Pere de Tàrrega: la primera abadessa fou la seva filla Elisenda. El 1237 les monges de la Bovera es traslladaren a Vallsanta on s’establiren fins al segle XVI. A causa de problemes socials econòmics i religiosos, el 1589, en visitar la comunitat de Vallsanta, reduïda a tres religioses i sense abadessa, Francesc Oliver de Boteller, abat de Poblet i visitador general de l’orde del Cister, determinà tancar el convent i unir les monges al monestir del Pedregal, vora Tàrrega.
Al costat de l’església actual de la Bovera es conserva una part del claustre romànic (s. XII) de l’antic monestir femení cistercenc de la Bovera. El retaule gòtic (s. XV) que representava el pastor que trobà la Mare de Déu de la Bovera, es conserva al Museu Diocesà de Vic. La decoració de l’altar, és obra de l’artista urgellenc Josep Minguell.
No deixeu d’observar la façana exterior. Hi veureu un rellotge de sol amb una evocadora inscripció: “Jo sense sol i tu sense fe, no tenim res a fer“.
Horaris i contacte:
La Cort del Batlle: Pl. Major, s/n- Guimerà-
Obert dissabte de 10 a 14 h i diumenge, de 10 a 13 h. Altres dies, cal concertar visita.
Tel. 973 303271 – 659 090 413 – museu@guimera.info –
Web: http://www.guimera.info/museu
Per visitar la Bovera: Cal trucar al Patronat de la Bovera, al tel. 659 038 523 (Sr. Antonio) – 649 686 568 (Sr. Xavier)
Articles de consulta a Cultura i Paisatge:
Vallsanta. El monestir anagat. Joan Duch Mas
Vallsanta. El resorgiment del monestir a Guimerà. Joan Duch Mas
El mestre de Guimerà del segle XXII. Pasqual Prous Miró
La Vall del Corb. Paisatge íntims. Modest Corbella
Petjades del Cister. Joan Bellmunt
Jujol al Camp de Tarragona i a la Ruta del Cister. Josep M Rovira i Valls