Nou abat a Poblet. Benvingut pare abat Rafel Barruè - Cultura i Paisatge

Nou abat a Poblet. Benvingut pare abat Rafel Barruè

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

La comunitat de Poblet ha elegit avui, 22 d’abril, fra Rafel Barruè com a nou abat de Poblet. L’elecció del que fins avui ha estat el prior del monestir, ha tingut lloc a la sala capitular sota la presidència de l’abat general del Cister, Mauro Giuseppe Lepori.

Com a abat de Poblet, Rafel Barruè assumeix al mateix temps la presidència de la Congregació Cistercenca de la Corona Aragó, integrada pels monestirs de Santa Maria de Solius, al Baix Empordà; Santa Maria de Vallbona, a l’Urgell; Santa Maria de Valldonzella, a Barcelona; i Santa Maria de Poblet, a la Conca de Barberà. Barrué va ser nomenat prior de l’abadia de Poblet per l’abat Octavi Vilà el 20 de març de l’any 2016.

El nou abat és un home una mica més jove que fra Octavi Vilà, l’anterior abat. Rafel Barruè i Broch va néixer a Vila-real (la Plana Baixa). És llicenciat en belles arts i també afeccionat al dibuix i a la pintura, cosa que li ha permès deixar empremta artística al mateix monestir. És llicenciat en Teologia i ha estat hostatger, mestre de novicis i prior de la comunitat de Poblet.

És de tracte afable i educat. Hem pogut conversar amb ell algunes vegades, gairebé sempre entorn d’alguna activitat cultural o relacionada amb la revista Cultura i Paisatge, com la que ens va dur a fer un reportatge del patrimoni artístic del Poblet avui exposat al museu del monestir, una de les grans obres que va veure la llum durant l’abadiat de fra Octavi Vilà.

En parlar del nou abat, hem de tenir un record fra Octavi Vilà, avui bisbe de Girona. L’ordenació episcopal de fra Octavi Vilà com a nou bisbe de Girona, va tenir lloc ahir diumenge 21 d’abril a la catedral de Girona en un acte solemne del qual se’n va fer ressò a tort i a dret.

Amb fra Octavi tenim una bona relació. Hem coincidit en diversos actes importants, generalment culturals, sobretot fora del monestir i hem assistit a diverses conferències i presentacions on l’erudició reposada del personatge sobrepassa el càrrec que ostenta. Fra Octavi -ha manifestat que vol conservar aquest tractament- sap dir les paraules justes, en el moment just, perquè s’ho prepara a consciència.

A la memòria em ve el tacte i el saber fer que va tenir en l’acte d’homenatge al cardenal Vidal i Barraquer a la presó de Montblanc, el dia que es va inaugurar un preciós plafó ceràmic, davant l’alcalde Josep Andreu i els exconsellers Gomis i Pujals, recordant el pas del cardenal per Poblet, empresonat a Montblanc, cap a l’exili; i la conferència o pregó de Setmana Santa, també a Montblanc, on va tenir un record per abusos sexuals en el si de l’església i pels presos polítics, en un moment que costava que algú es mullés.

Girona ha guanyat una gran persona que ben segur serà un gran bisbe. Poblet ha confiat en el seu llegat per iniciar una nova singladura. Benvingut fra Rafel, estarem al vostre costat; fra Octavi, no patiu, que no us perdrem de vista.

Rafel Barruè nou abat de Poblet
La Comunitat del monestir de Poblet amb Rafel Barruè nou abat de Poblet i l'abat general del Cister, Mauro Giuseppe Lepori © Monestir de Poblet

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.